kalcium

Gyerekkorban előzhető meg az időskori csontritkulás

Bár sokan azt hiszik, hogy a csontritkulás időskori probléma, valójában a gyermekkorból eredeztethető. A kalcium bevitele szempontjából az első 25 év a meghatározó, mert a csontállomány ebben az időszakban fejlődik ki, utána már csak veszít ásványianyag-tartalmából.

Vitaminok és étrend-kiegészítők – Vegyük vagy ne vegyük?

Az étrend-kiegészítők egyre nagyobb népszerűségnek és fogyasztótábornak örvendő termékek. A fogyasztó gyakran tanácstalan annak eldöntésében, hogy egyáltalán vegyen-e, fogyasszon-e ilyen készítményeket – ha igen, akkor melyik számára legmegfelelőbb, és higgyen-e azoknak a hangzatos tájékoztatóknak, reklámoknak, amelyek ezen termékek hatásairól szólnak.

Őszi és téli erőgyűjtés: elő a magokkal és olajokkal!

Nagy igazság, hogy nem akkor kell elkezdeni kutat ásni, amikor megszomjazunk. Ez a hasonlat érvényes az erőnk, energetikai szintünk megőrzésére is. Ne akkor kezdj el különféle kúrákat keresni, amikor a fáradtságod miatt már alig vonszolod magad – kezdd el a feltöltést már most, a szép őszi napokban.

Indítsuk közös reggelivel a napot

Bár a szakemberek nem győznek figyelmeztetni arra, hogy a reggeli a nap egyik legfontosabb étkezése, egy nemzetközi felmérés szerint az európaiak 20%-a teljesen száműzi, 61%-uk pedig hetente többször is kihagyja a reggelit a napi étkezéséből – és a gyerekek esetében sem jobb a helyzet. A többség az időhiánnyal magyarázza ezt, pedig például egy tál gabonapehely elkészítése alig néhány percet vesz igénybe.

Nem mindegy, milyen ásványvizet iszunk

Két, két és fél, de olykor akár három liter folyadékra is szüksége van az emberi szervezetnek ahhoz, hogy megfelelően működjön. Kevésbé köztudott, hogy ebből ideálisan másfél litert juttatunk be a szervezetbe ital formájában, a többit az élelmiszerek víztartalma adja – tudjuk meg dr. Varga Zsuzsa élelmiszeripari mérnöktől, aki a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának főiskolai docense és az ETK-n a témában készült tanulmány egyik szerzője.

Program a csontritkulás ellen

Csontritkulás vagy osteoporosis alatt a csontszövet mennyiségének, a csont tömegének olyan mértékű csökkenését értjük, mely a csont szilárdságának gyengülése révén fokozott törési hajlamot eredményez.

Amit a csontritkulásról tudni kell

A csont élő szövet, amely folyamatosan lebomlik és újraépül. Ha a lebomlás és az újraépülés közötti egyensúly felborul (például hormonális vagy táplálkozási okok miatt), a csont elveszítheti ásványianyag-tartalma egy részét. Az ásványi anyagok adják a csont sűrűségét és szilárdságát. A csontsűrűség enyhe fokú csökkenését osteopeniának nevezik.

A pálmafaszirup értékes hatásai

A kulináris élvezetek hódolói minden bizonnyal ismerik ezt a jellegzetesen a Kanári-szigetekhez köthető édességet. A pálmafaszirup azonban nem csak finom, de egészséges is: segítségével káros megszabadíthatjuk a szervezetet a káros méreganyagoktól.

A hal az egyik legegészségesebb élelmiszer

Éves halfogyasztásunk negyede a karácsonyi időszakra tehető. Hiába tartozik a hal a legegészségesebb élelmiszerek közé, ötödannyit eszünk, mint az uniós átlag. Magyarországon az egy főre eső halfogyasztás 4,5 kg, míg az Európai Unió átlaga 24 kg. Manapság egy felnőtt magyar ember általában kéthetente egyszer eszik halat, a heti kétszeri alkalom lenne igazán ideális.

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!