trombózis

Ha fáj a lábunk, forduljunk orvoshoz!

Sok esetben későn fordulnak orvoshoz: gyakran a betegnek már fekélyes a lába, mire felkeres – számolt be az angiológiai rendelések tapasztalatairól Dr. Kósa Éva, a Trombózisközpont angiológusa. Az érspecialista szakember arra figyelmeztetett, hogy az érszűkületet meg lehet előzni, illetve rosszabbodását lehet lassítani, de a már kialakult kóros elváltozás nehezen kezelhető, és elhanyagolt esetben a beteget a láb amputációjának veszélye fenyegetheti.

Amit a fogamzásgátlókról tudni kell

Nem szabad visszariadni a fogamzásgátlók szedésétől a lehetséges trombózisveszély miatt – fejtette ki Blaskó György professzor, a Trombózisközpont rendelésvezető főorvosa a tablettát szedő francia nők körében bekövetkezett halálesetekre reagálva. A tragikus eseményekről a francia gyógyszerészeti ügynökség számolt be. Népegészségügyi szinten egyelőre nem költséghatékony a tablettával védekező nők szűrése, de az öröklött trombózishajlammal rendelkezőkre fokozott figyelmet kell fordítani.

Az örökletes trombózishajlam már fiatal korban kiszűrhető

A vénás trombózis rendkívül veszélyes betegség, amely halálos szövődményekkel járhat. A veleszületett trombóziskészség azt jelenti, hogy a vér könnyen vagy fokozott mértékben alvad meg. A kockázat lehet öröklött, amikor a véralvadás szabályozásában szerepet játszó fehérjék mennyisége vagy működése rendellenes. Ez a veleszületett hajlam meglehetősen gyakran fordul elő a magyar népességben, ám a végzetes kór kivizsgálással és odafigyeléssel elkerülhető.

Jaj, csak nem trombózis!

Végzetes vérrögök: mintegy két évtizedes lemaradásunk van trombózisos betegségek megelőzésében és korai felismerésében. Magyarországon évente még mindig legalább 2000 ember halálát okozza egy, az érrendszerben elakadt vérrög, amely igen gyakran a tüdőben torlaszolja el a vér útját, végzetes tüdőembóliát okozva.

Ötpercenként meghal valaki vérrög vagy trombózis miatt

Jóval több mint ezer ember halálát okozza évente trombózis Magyarországon, ahogyan más nyugati államokban is súlyos a helyzet. Prof. dr. Blaskó György, az Oxygen Medical véralvadási szakértője, belgyógyász, klinikai farmakológus a rizikófaktorokról és a betegség jeleiről beszélt.

Veszélyes a fogamzásgátló?

A legújabb hírek szerint egy tizenkilenc éves lány összeesett egy hónappal azután, hogy fogamzásgátlót kezdett szedni. Mint kiderült, a gyógyszer miatt több száz vérrög képződött a szervezetében. Prof. dr. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási szakértője, belgyógyász, klinikai farmakológus a fogamzásgátlók trombózisfokozó hatásáról és a tévhitekről beszélt.

Trombózis a légszennyezettségtől?

Új kutatások szerint összefüggés lehet a növekvő légszennyezettség és a mélyvénás trombózis kialakulása közt. Prof. dr. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási szakértője, belgyógyász, klinikai farmakológus megerősítette a korábbi tanulmányok eredményét, miszerint kifejezetten szennyezett levegő növelheti a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozás rizikóját.

A véralvadásgátlók hatását ellenőrizni kell!

A mélyvénás trombózison vagy tüdőembólián átesett betegek túlnyomó többsége tartós alvadásgátló kezelésre szorul. Ez a kezelés a tanácsolt minimális odafigyelés és életfegyelem mellett tartósan fenntartható, de rendelkezik néhány fontos sajátsággal. Ezekre hívja fel a figyelmet prof. dr. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási szakértője, belgyógyász, klinikai farmakológus.

Visszér vagy vénás elégtelenség? Mi a teendő?

Kevesen gondolnak rá, hogy baj lehet a vénáikkal, ha nincsenek feltűnő, látható visszereik. Holott a vénás elégtelenség jelentheti a mélyben futó erek károsodását is, ami súlyos következményekkel járhat. Ha a megelőzéssel már elkéstünk, a kezeléssel semmiképpen sem szabad késnünk.

Az utazás növeli a trombózis kockázatát?

Valóban létezik összefüggés a hosszabb utazások és a mélyvénás trombózis kialakulása között? Ebben a témában jelent meg nemrégiben egy új tanulmány, amelyhez prof. dr. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási szakértője, belgyógyász, klinikai farmakológus fűzött hasznos tanácsokat.

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!