asztma

Járványok helyett ma a krónikus betegségek jelentik a fő veszélyt

Táplálkozás és nem fertőző betegségek címmel tartott miniszteri konferenciát Bécsben július 4-5-én az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO). Míg ugyanis az emberiséget történetének legnagyobb részében járványok fenyegették, ma mindenütt a nem fertőző, krónikus betegségek kialakulása jelent egyre növekvő veszélyt.

Mi az a sajátvér-terápia, és mikor alkalmazható?

A sajátvér-terápia (SVT) néhány évtizeddel ezelőtt még hazánkban is ismert és gyakorta használt eljárás volt. Azonban az ún. modern gyógymódok elterjedése miatt, amelyek mindenáron gyorsan látható eredményeket követelnek (így az antibiotikumok, szteroidok és más kemoterápiás szerek alkalmazása), ez a módszer feledésbe merült.

Mi okozhat nehézlégzést?

A fizikai terhelésre jelentkező fulladás, nehézlégzés gyakran az asztma jellegzetes, első tünete. A probléma hátterében azonban egy ritka elváltozás, a hangszalagok rendellenes működése is állhat, melynek orvoslása az asztmáétól eltérő típusú kezelést igényel.

Asztma: tájékozódjunk a megfelelő kezelés érdekében!

Az asztma világszerte több száz millió embert érint, hazánkban a nyilvántartott asztmások száma eléri a 250 ezret. A betegség előfordulása gyermekkorban sem ritka: felmérések szerint minden tizenötödik gyermeknél jelentkeznek a panaszok. Az asztma világnapján a szervezők a betegség megismerésének fontosságára hívják fel a figyelmet.

A gyógyító gyömbér

A gyömbér gyökértörzsét fűszerként és gyógyszerként régóta alkalmazzák. Az indiánok az istenek gyógynövényének tartották, úgy gondolták, hogy a testet és a lelket egyaránt tisztítja. Vallásos ünnepeik előtt ezért gyömbéres ételeket ettek, hogy leheletük édessé, aromássá váljon, és kedves legyen az isteneknek.

Az időjárás változásait a légúti betegek is megérzik

Az ízületi, keringési, szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők mellett az asztmás és a COPD-s betegek panaszai is fokozódhatnak a frontok, a hideg, párás levegő vagy a szeles idő hatására. A pollenhelyzet mellett a meteorológiai előrejelzések nyomon követése is segíthet a súlyosabb tünetek megelőzésében.

Hány liter levegőt szívunk be egy lélegzetvétellel?

Egy átlagos lélegzetvételkor mintegy fél liter levegőt szívunk be a tüdőnkbe. Ha viszont kicsit nagyobbat sóhajtunk vagy veszünk egy mély lélegzetet, teljesen megtölthetjük a tüdőnket levegővel. Ez összesen körülbelül 5 litert jelent.

A katicavirág segíthet az asztmában szenvedőknek

A bronchiális asztma tünete a száraz köhögés. Ez többnyire hajnalban, kora reggel erősödik, a beteg mellkasi fájdalomról, szorító érzésről panaszkodik, köszörüli a torkát. A száraz köhögés spontán módon vagy gyógyszerek hatására köpetürítéssel viszonylag hamar oldódik, a sípoló légzés azonban nem szűnik meg.

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!