asztma

Mi okozhat nehézlégzést?

A fizikai terhelésre jelentkező fulladás, nehézlégzés gyakran az asztma jellegzetes, első tünete. A probléma hátterében azonban egy ritka elváltozás, a hangszalagok rendellenes működése is állhat, melynek orvoslása az asztmáétól eltérő típusú kezelést igényel.

Asztma: tájékozódjunk a megfelelő kezelés érdekében!

Az asztma világszerte több száz millió embert érint, hazánkban a nyilvántartott asztmások száma eléri a 250 ezret. A betegség előfordulása gyermekkorban sem ritka: felmérések szerint minden tizenötödik gyermeknél jelentkeznek a panaszok. Az asztma világnapján a szervezők a betegség megismerésének fontosságára hívják fel a figyelmet.

A gyógyító gyömbér

A gyömbér gyökértörzsét fűszerként és gyógyszerként régóta alkalmazzák. Az indiánok az istenek gyógynövényének tartották, úgy gondolták, hogy a testet és a lelket egyaránt tisztítja. Vallásos ünnepeik előtt ezért gyömbéres ételeket ettek, hogy leheletük édessé, aromássá váljon, és kedves legyen az isteneknek.

Az időjárás változásait a légúti betegek is megérzik

Az ízületi, keringési, szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők mellett az asztmás és a COPD-s betegek panaszai is fokozódhatnak a frontok, a hideg, párás levegő vagy a szeles idő hatására. A pollenhelyzet mellett a meteorológiai előrejelzések nyomon követése is segíthet a súlyosabb tünetek megelőzésében.

Hány liter levegőt szívunk be egy lélegzetvétellel?

Egy átlagos lélegzetvételkor mintegy fél liter levegőt szívunk be a tüdőnkbe. Ha viszont kicsit nagyobbat sóhajtunk vagy veszünk egy mély lélegzetet, teljesen megtölthetjük a tüdőnket levegővel. Ez összesen körülbelül 5 litert jelent.

A katicavirág segíthet az asztmában szenvedőknek

A bronchiális asztma tünete a száraz köhögés. Ez többnyire hajnalban, kora reggel erősödik, a beteg mellkasi fájdalomról, szorító érzésről panaszkodik, köszörüli a torkát. A száraz köhögés spontán módon vagy gyógyszerek hatására köpetürítéssel viszonylag hamar oldódik, a sípoló légzés azonban nem szűnik meg.

Mikor mondhatjuk, hogy a munka megbetegít?

Újabb kutatás bizonyítja, hogy a sokak által ismert rizikófaktorok: a munkával járó stressz, a rendszertelen étkezés vagy a mozgáshiány mellett az általunk végzett munka jellege önmagában is károsíthatja egészségünket. Mely szakmák dolgozói tekinthetők a leginkább veszélyeztetettnek?

A koffein pozitív élettani hatásai

Amerikai kutatók úgy vélik, hogy – az Alzheimer-kór megelőzésétől kezdve a máj védelméig – nagyon sok pozitív hatása van a koffeinfogyasztásnak.

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!