asztma

A torokfájást gyomorpanaszok is okozhatják

Az őszi-téli időszakban gyakori légúti megbetegedések kapcsán aligha jut eszünkbe, hogy a visszatérő panaszok hátterében gyomorégés, refluxbetegség is állhat. A Budai Allergiaközpont orvosa, dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus, tüdőgyógyász szerint idejében megkezdett kezeléssel a szövődmények megelőzhetőek.

A gyermekkori asztma tünetei

Az asztma leggyakrabban kisgyermekkorban kezdődik. Megjelenésének esélyét növeli az öröklött hajlam, de nemek közti különbségeket is megfigyelhetünk: fiúknál 1,5-2-szer gyakrabban jelentkeznek a tünetek.

Sportolhatnak-e az asztmás gyerekek?

Közkeletű vélekedés, hogy az asztmás betegeknek, főleg a gyerekeknek egyáltalán nem ajánlott sportolni, mivel a mozgással emelkedik a légzés erőssége, ez pedig kiválthatja az asztmát. Az igazság azonban az, hogy ma már biztonsággal állítható ennek az ellenkezője.

Öt kérdés a gyermekkori asztmáról

Az asztma bármely életkorban kialakulhat, és egyre több embert érint. Felmérések szerint hazánkban megközelítőleg minden 15. gyermek asztmás. Összeállításunkban dr. Farkas Márta gyermektüdőgyógyász, a Budai Allergiaközpont főorvosa segített összegyűjteni azokat a kérdéseket, amelyeket javasolt a kezelőorvossal célirányosan megbeszélni annak érdekében, hogy a terápia igazán hatékony legyen.

Járványok helyett ma a krónikus betegségek jelentik a fő veszélyt

Táplálkozás és nem fertőző betegségek címmel tartott miniszteri konferenciát Bécsben július 4-5-én az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO). Míg ugyanis az emberiséget történetének legnagyobb részében járványok fenyegették, ma mindenütt a nem fertőző, krónikus betegségek kialakulása jelent egyre növekvő veszélyt.

Mi az a sajátvér-terápia, és mikor alkalmazható?

A sajátvér-terápia (SVT) néhány évtizeddel ezelőtt még hazánkban is ismert és gyakorta használt eljárás volt. Azonban az ún. modern gyógymódok elterjedése miatt, amelyek mindenáron gyorsan látható eredményeket követelnek (így az antibiotikumok, szteroidok és más kemoterápiás szerek alkalmazása), ez a módszer feledésbe merült.

Mi okozhat nehézlégzést?

A fizikai terhelésre jelentkező fulladás, nehézlégzés gyakran az asztma jellegzetes, első tünete. A probléma hátterében azonban egy ritka elváltozás, a hangszalagok rendellenes működése is állhat, melynek orvoslása az asztmáétól eltérő típusú kezelést igényel.

Asztma: tájékozódjunk a megfelelő kezelés érdekében!

Az asztma világszerte több száz millió embert érint, hazánkban a nyilvántartott asztmások száma eléri a 250 ezret. A betegség előfordulása gyermekkorban sem ritka: felmérések szerint minden tizenötödik gyermeknél jelentkeznek a panaszok. Az asztma világnapján a szervezők a betegség megismerésének fontosságára hívják fel a figyelmet.

A gyógyító gyömbér

A gyömbér gyökértörzsét fűszerként és gyógyszerként régóta alkalmazzák. Az indiánok az istenek gyógynövényének tartották, úgy gondolták, hogy a testet és a lelket egyaránt tisztítja. Vallásos ünnepeik előtt ezért gyömbéres ételeket ettek, hogy leheletük édessé, aromássá váljon, és kedves legyen az isteneknek.

Ajánlataink

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!