asztma

Hogyan hat testünkre, ha nem iszunk elég vizet?

A vízfogyasztás hiánya komoly problémákat idézhet elő testünk szinte minden részében. A víz a legfontosabb vitális energiaforrás a szervezetben. A dehidratáltság az enzimfolyamatok lelassulását okozza, ami többek között fáradtsághoz vezet. Lássuk, hogy ezenkívül még milyen problémákat okozhat.

Mi okozhat tartós köhögést?

A téli időszakban gyakori légúti megbetegedések jellegzetes tünete a köhögés, a panaszok hosszabb időn át is jelentkezhetnek. Dr. Dózsa Izabella, a Tüdőközpont orvosának segítségével utánajártunk, mi állhat az elhúzódó köhögés hátterében.

Az immunrendszer betegségei

Az immunrendszer normálistól eltérő működésének következménye immunhiányos állapot, gyakoribbá váló fertőzések, allergia vagy autoimmun betegség is lehet. Dr. Kádár János immunológus, az Immunközpont főorvosának segítségével összegyűjtöttük a leggyakrabban előforduló rendellenességeket

A D-vitamin-szükséglet mérése gyermekkorban

A Semmelweis Egyetem I. számú Belgyógyászati Klinikájának kutatócsoportja által a napokban nyilvánosságra hozott eredmények alapján a magyar lakosság 95 százaléka D-vitamin-hiányos. A hiányállapot megelőzéséhez szükséges napi mennyiség egyszerű vizsgálattal, már gyermekkorban is pontosan meghatározható.

A torokfájást gyomorpanaszok is okozhatják

Az őszi-téli időszakban gyakori légúti megbetegedések kapcsán aligha jut eszünkbe, hogy a visszatérő panaszok hátterében gyomorégés, refluxbetegség is állhat. A Budai Allergiaközpont orvosa, dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus, tüdőgyógyász szerint idejében megkezdett kezeléssel a szövődmények megelőzhetőek.

A gyermekkori asztma tünetei

Az asztma leggyakrabban kisgyermekkorban kezdődik. Megjelenésének esélyét növeli az öröklött hajlam, de nemek közti különbségeket is megfigyelhetünk: fiúknál 1,5-2-szer gyakrabban jelentkeznek a tünetek.

Sportolhatnak-e az asztmás gyerekek?

Közkeletű vélekedés, hogy az asztmás betegeknek, főleg a gyerekeknek egyáltalán nem ajánlott sportolni, mivel a mozgással emelkedik a légzés erőssége, ez pedig kiválthatja az asztmát. Az igazság azonban az, hogy ma már biztonsággal állítható ennek az ellenkezője.

Öt kérdés a gyermekkori asztmáról

Az asztma bármely életkorban kialakulhat, és egyre több embert érint. Felmérések szerint hazánkban megközelítőleg minden 15. gyermek asztmás. Összeállításunkban dr. Farkas Márta gyermektüdőgyógyász, a Budai Allergiaközpont főorvosa segített összegyűjteni azokat a kérdéseket, amelyeket javasolt a kezelőorvossal célirányosan megbeszélni annak érdekében, hogy a terápia igazán hatékony legyen.

Járványok helyett ma a krónikus betegségek jelentik a fő veszélyt

Táplálkozás és nem fertőző betegségek címmel tartott miniszteri konferenciát Bécsben július 4-5-én az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO). Míg ugyanis az emberiséget történetének legnagyobb részében járványok fenyegették, ma mindenütt a nem fertőző, krónikus betegségek kialakulása jelent egyre növekvő veszélyt.

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!