vér

Tények és tévhitek a vérszegénységről

A vérszegénység sokak számára egyet jelent bizonyos sztereotípiákkal: sokan úgy gondolják, ha valaki sápadt, vagy a laboreredmény alapján kevés szervezetében a vas, akkor az illető biztosan vérszegény; illetve, hogy ha sok spenótot eszünk, akkor biztosan búcsút inthetünk ennek a betegségnek. Pedig a sztereotípiák sokszor nem igazak, és téves otthoni diagnózishoz vezethetnek, amivel sokat árthatunk magunknak – tudhatjuk meg dr. Szélessy Zsuzsannától, a Trombózisközpont hematológus főorvosától.

Örökölhető-e a vashiányos vérszegénység?

Sok olyan szülő, aki vashiányos vérszegénységgel küzd, attól retteg, hogy a gyerekének is továbbadja ezt a problémát, ugyanis a kicsiknél is előfordul olykor, hogy sápadtak vagy kevésbé mozgékonyak. Amikor pedig már egyre jobban odafigyelünk erre, akkor – sokszor bolhából elefántot csinálva – esetleg rájövünk, hogy mennyire sokat alszanak, vagy mennyivel kevesebbet mozognak, mint más gyerekek.

Új funkciót fedeztek fel az immunrendszer működésében

A sejtekről lefűződő apró hólyagok komoly szerepet töltenek be a sejtek közötti kommunikációban. Ezen hólyagoknak, orvosi néven vezikulumoknak számos típusa ismert, azonban egységes tulajdonságuk, hogy kettős membránnal rendelkeznek, amely biztosítja egyes molekulák sejten belüli és sejtek közötti szállítását is.

Elegendő-e a vörösvértestszámunk a sportoláshoz?

A normális vörösvértestszám 4-5,2 millió darab mikroliterenként. De mennyi szükséges a sportoláshoz? A sport és a vörösvértestek kapcsolatáról dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológusa beszélt.

Vérzékenységet okozhat a fogyókúra

A vérzékenység köznapi vélekedés szerint csak a férfiakat érintheti, és genetikai okai vannak. Ezzel szemben számos, másfajta eredetű esetben tapasztalunk fokozott vérzést, pl. erős menstruációs vérzést vagy sérülés esetén nehezebb vérzéscsillapítást. Ennek halálos formája lehet a gyomorból, bélrendszerből eredő elállíthatatlan vérzés – sokszor olyan banálisnak tűnő ok miatt, mint a fogyókúra.

A vérszegénység súlyos betegséget is jelezhet

Orvosi rendelőkben az egyik leggyakrabban elhangzó tanács: „Vérszegény? Szedjen vasat!” Elsősorban hölgyeknek javasolják, főként fiatalabb, de akár idősebb korban is. Valóban ennyire komoly betegségről van szó? Egyáltalán: betegség-e a vérszegénység?

Visszeresek figyelem: jön a melegedés, és vele a lábfájdalom

A tavasz közeledtével erősödhet a lábakban a visszeres fájdalom – figyelmeztet a Dr. Kósa Éva, a Trombózisközpont angiológus szakorvosa. A meleg hatására ugyanis az erek tágulnak, lassul a keringés, és a vénabillentyűk elégtelen záródásával pangás alakul ki. A vénás elégtelenség tünete a feszítő lábfájdalom, a lábszár- és bokadagadás, az éjszakai lábikragörcs, illetve később a boka körüli bőrelváltozások, amelyeket szakorvos tud enyhíteni.

Mikor étkezünk egészségesen?

Akár odafigyelünk étkezési szokásainkra, akár futtában, rendszertelenül eszünk, mindannyiunkban felmerül olykor a kérdés: mit együnk és mit ne együnk? Lássuk hát az egyik legsikeresebb táplálkozási rendszer ajánlásait.

Ajánlataink

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!