Allergia

Parlagfűszezon: már érdemes szedni a gyógyszert

Hamarosan kezdődik a parlagfű virágzása, az arra érzékenyeknek azonban már most el kell kezdeni a gyógyszerszedést – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) levegőhigiénés szakértője.

Mit tegyünk, ha ételallergiára gyanakszunk?

Bizonyos ételek fogyasztását követően különböző tünetek jelentkezhetnek. Leggyakrabban hasfájás, hasmenés miatt fordulunk orvoshoz, de bőrtünetek, csalánkiütés, vagy szájüregi panaszok, torokviszketés is gyakori panasz.

Asztmával nyáron

Az asztma miden évszakban kellemetlen tüneteket okoz, ám a nyári hőség még jobban megnehezíti a légúti betegséggel élők mindennapjait. Ilyenkor ugyanis nagyobb a levegő pollentartalma, több allergén anyag száll a levegőben, amely fokozza az asztma tüneteit.

Hogyan ismerjük fel az allergiás reakciókat?

A különböző okokból kialakuló allergia egyre több embert érint, így hiánypótló a Semmelweis Egyetem által elkészített animációs film, amely bemutatja az allergiás reakciókat és a kezelési lehetőségeket is.

Hogyan dolgozzunk allergiásan?

Az évnek egy bizonyos szakaszában folyik az orra, könnyezik a szeme, tüsszög, alig lát, a munkáját is nehezen tudja ellátni? Mit tehet a jobb közérzetéért, munkaképességéért az, akinek az életét a pollenallergia nehezíti?

Szénanáthások keresztallergiái

A keresztallergia miatt a pázsitfűre allergiásoknak érdemes az étkezésükre is ügyelni, figyelmeztet Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa, aki azt is elmondta milyen tüneteket okoz a keresztallergia.

Jó, ha kéznél van az inhalátor!

A rendelő várótermében hárman üldögéltek. Az egyikük Jóska bácsi volt, akin ezúttal nem volt sapka, talán a langyosodó időre való tekintettel. Sapka nélkül sokkal fiatalabbnak tűnt, sűrű, hófehér haja fiúsan meredezett a feje tetején.

A tej – éltet vagy allergizál?

A tej születésünktől fogva az életben maradás záloga, hiszen fehérjeszükségletünket ebből a forrásból tudjuk a leghatékonyabban fedezni. Azonban az elmúlt években egyre többen válnak allergiássá valamely alkotóelemére, és sokszor nem is egyértelmű, mi a különbség a tejcukor- és a tejfehérje-érzékenység között.

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!