Tojás

Gyomorpanaszokat és bőrtüneteket is okozhat a tojás

A tojás abban az értelemben nem létfontosságú táplálékunk, hogy kiváltható az étkezésben mással. Allergia esetén kellemetlenségeket, nehézségeket okozhat, erről kérdeztük dr. Csajbók Réka allergológust.

Szalmonella miatt hív vissza tojásokat a Nébih

Szalmonella kórokozó jelenléte miatt visszahívja az Aranykorona Zrt. a tojótyúk-tartó telepéről június 26. és július 24. között kikerült, 28 napos szavatossági időn belüli tojásokat.

A magyar hímes tojásnak párja nincs!

Húsvéthétfő a locsolkodás napja, és ekkor van a legnagyobb szerepe a hímes tojásoknak is, hiszen ezeket kapják a locsolásért cserébe a legények. A hazai díszítésekre joggal lehetünk büszkék, érdemes hát új technikákat is elsajátítani.

Milyen egy hagyományos húsvéti tojás?

A tojásfestés alapjait bárki megtanulhatja, de aki szeretne hagyományos, mégis különleges, igazi húsvéti tojásokat készíteni, például berzseléses technikával, annak érdemes ötletet merítenie a Hagyományok Háza kisfilmjéből.

Hogyan készül a húsvéti tojás?

A húsvéti tojás a húsvéttal mint egyházi ünneppel szoros kapcsolatban van, az egyházi szimbolika szerint a sírjából feltámadó Krisztust jelképezi. De hogyan készülnek a hímes tojások különböző változatai? Ezt mutatja be a Hagyományok Háza kisfilmje.

A tojás jótékony hatása

A tojás évezredek óta tölt be fontos szerepet az emberiség étrendjében. A múlt század végén összefüggésbe hozták több betegséggel, így például az érelmeszesedéssel is, ezért sokan kerülni kezdték. A legújabb eredmények kapcsán azonban érdemes átgondolni a korábbi feltételezéseket, és rehabilitálni a tojást.

Hőség: veszélyforrások a konyhában

Kánikulában gyakoribbak az élelmiszer eredetű megbetegedések, ennek elkerülése érdekében nyáron különösen oda kell figyelni az ételek előkészítésére, kezelésére, tárolására - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken.

Így lehet egészséges a húsvéti menü!

Húsvétkor a tojásé és a sonkáé a főszerep: fontos, hogyan készítjük el és hogyan tároljuk az ünnepi ételeket. Tudta-e, hogy a sonka már csülökhúsból, karajból, tarjából, baromfihúsból is készülhet, vagy hogy a tojássárga belseje egy vasvegyület miatt zöldes színűvé válik, ha túlfőzzük, azonban így is biztonsággal fogyasztható?

Tojással a cukorbetegség ellen?

Heti négy tojás elfogyasztása több mint egyharmadával csökkenti a 2-es típusú diabétesz kialakulásának a kockázatát - derítették ki finn kutatók.

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Kvíz

Olvassa el a Szimpatika magazint és válaszoljon a kérdésekre!

Tematikus kvíz

Böngésszen a honlap cikkei között és válaszoljon a kérdésekre!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Szimpatika akció

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!