Géntérkép

Megcáfolták az alfahím-elméletet?

Amerikai evolúciós genetikusok vitatják azt az "alfahím-elméletként" is ismert nézetet, amely szerint történetileg egy-egy generációból csupán néhány szerencsés férfi adta tovább Y kromoszómáját, illetve génjeit utódainak.

A méhen belül eldől, hogy mennyire leszünk egészségesek

Egy nemzetközi kutatócsoport ikreket vizsgálva először mutatta meg, hogy a magzatot a méhen belül érő hatások meghatározzák az újszülött úgynevezett epigenetikai profilját, egyebek között későbbi betegségkockázatát.

Úgy egyél, hogy jól legyél!

Kinek étek, kinek méreg - hangzik a régi népi bölcsesség. Napjainkban azonban tudományos bizonyítékok támasztják alá, hogy táplálékunk egyaránt lehet gyógyszer és ártalom forrása. Az eredmények egy új szakterülettől, a nutrigenomikától származnak.

Az öregedés lassítható!

Harmincévnyi akadémiai kutatás eredményeképpen dr. Joe Chang tudós csapatának sikerült kifejleszteni egy módszert az öregedés genetikai szinten történő mérésére, s annak befolyásolására.

Hogyan élhetünk száztíz évig?

Nos, sok mindent tehetünk azért, hogy sokáig éljünk. Akkor, ha egészséges környezetben élünk, egészségesen étkezünk és mozgunk, ha nincsenek káros szenvedélyeink, bizonyítottan tovább élhetünk. A kevesebb stressz, sok mozgás, meghosszabbíthatja az életünket. Sajnos azonban életünk hosszúsága alapvetően génjeinktől függ.

Az ujjlenyomat nélküli emberek

Az ujjlenyomat-nélküliséggel a SMARCAD1 gént sikerült összefüggésbe hozni, annak működését azonban továbbra is homály fedi. Izraeli kutatók azonosították azt a rendkívül ritka génhibát, amely az ujjlenyomat hiányát okozza.

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!