Egészséges élet

Kerüljük el a veszélyes kiszáradást!

Rengeteg tévhit kering arról, hogy mennyi folyadékot kellene naponta elfogyasztani, különösen egy forró nyári napon, amikor még jobban oda kell figyelnünk az ivásra. Mit és mennyit igyunk általában, illetve kánikula esetén? – erről kérdeztük dr. Gajdács Ágnes belgyógyász, obezitológus szakorvost.

Ezért aludjuk ki magunkat

Ma van az Alvás Világnapja, amely minden évben a tavaszi napéjegyenlőséget megelőző péntekre, idén március 18-ára esik. Az esemény célja, hogy felhívja a figyelmet a pihentető alvás fontosságára.

Borbás Marcsi: „Őrizzük meg a hagyományainkat”

Bemondónőként ismerte meg az ország még a '90-es években, majd rövid idő múlva már műsorvezetőként dolgozott a Magyar Televíziónál. A mai napig láthatjuk a képernyőn egy gasztronómiai műsor háziasszonyaként, hiszen imád főzni. Borbás Marcsival 2016 februárjában beszélgettünk a régi televíziózás szabályairól, ősi hagyományainkról és a ma divatos étkezési trendekről.

A kályha melegénél - apaszemmel

Január közepén bontottuk le a karácsonyfát és a meggyőző érvem az volt a kisebbek felé, hogy amikor kiszáradt a törzse, akkor az aprított fán tudunk majd bográcsban főzni finomakat. Lehet, hogy baj, de én az 5 éves lányommal és a 8 éves fiammal szoktam fát vágni. Ezért ők a felügyeletem mellett használják a fejszét. Nekem is engedte apám, csak be kellett tartani a szabályokat.

Vitaminból is fő a mértékletesség

A megfázástól, influenzától tartva sokan kezdenek el különféle készítményeket vásárolni, ám ha nem figyelnek a sokszor azonos összetevőkre, túl is adagolhatják a vitaminokat.

Most akkor ne együnk szalonnát?

A WHO rákkutató ügynökségének nemrégiben nyilvánosságra hozott tanulmányából kiderül, hogy már ötven gramm feldolgozott kolbász- és szalonnaféle napi szintű fogyasztása is tizennyolc százalékkal növeli a vastag- és végbélrák kockázatát. A jelentés arra is kitér, hogy a vörös húsok valószínűleg rákkeltőek, de egyelőre nem gyűlt össze elég bizonyíték ennek igazolására.

Az A-vitamin-hiány tünetei

Az A-vitamin zsírban oldódó vitamin, melyre többek között a szemünk, a bőrünk és az idegrendszerünk és az immunrendszerünk egészségének megőrzéséhez van szükség. Szerencsére a legtöbb esetben a táplálékunkkal biztosíthatjuk a megfelelő A-vitamin-bevitelt, de azért nem árt tisztában lenni a hiánybetegség tüneteivel.

A csokoládé egészségesebb, mint gondoltuk

Bizonyára minden gyerek kibontotta már a Mikulástól kapott csomagot, amiből nem hiányozhatott a csokoládé sem, és lassan a finomabbnál finomabb csokis sütemények is készülnek az ünnepi asztalra. Ilyenkor, karácsony környékén tetőzik a csokoládéfogyasztás, ezért a TÉT Platform szakértőinek segítségével néztük meg, egészséges-e a közkedvelt édesség.

Riasztó adatok derültek ki a magyarokról

Az OECD jóléti szintet mérő mutatószámai közül az egészségi helyzet indikátora Magyarországon bizonyul a legrosszabbnak a 34 országot lefedő felmérés szerint. Sokkal korábban halunk, mint az európai, vagy a hasonló fejlettségű országban élő társaink.

Vesekövet okozó ételek

A vesekövek tulajdonképpen a vesében kiválasztódott és lerakódott ásványi anyagokból állnak. A kisebb kövek általában gond nélkül távoznak a szervezetből, de a nagyobb kövek bizony komoly fájdalmakat okozhatnak. Milyen ételek fogyasztása miatt alakulhatnak ki a vesekövek?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!