Életmód

Gyógyulás iszapba merülve

Hazánkban a mindenki által ismert és elismert gyógyvizeken kívül más lehetőség is nyílik a természet erőinek gyógyításban, egészségmegőrzésben való felhasználására. A gyógyvizek természetes mellékterméke, a gyógyiszap, a gyógybarlangok tiszta levegője és a szén-dioxid gázfeláramlás szintén értékek, amiről sokan nem is tudunk. Összeállításunk második részében ezekről a lehetőségekről olvashat.

Természetes gyógymódok Magyarországon

Hazánk bővelkedik gyógyvizekben, ezek különösen alkalmasak mozgásszervi megbetegedések, bőrbetegségek, nőgyógyászati panaszok, keringési betegségek kezelésére illetve rehabilitációra, valamint ivókúra formájában számos emésztőszervi bántalom kiegészítő terápiájára. Vizeinken felül egyéb gyógyító elemek is rendelkezésünkre állnak gyógyiszapok, gyógybarlangok, természetes szén-dioxid lelőhelyek és színtiszta levegőjű hegyek formájában.

Betegségeket okoz a rossz alvás

Alváshiány számtalan okból jelentkezhet. A mindennapok során átélt stressz, testi és lelki problémák egyaránt nehezíthetik a nyugodt pihenést. Gyakori eset, hogy munkánk, vagy épp a szórakozással töltött órák nyúlnak hosszan az éjszakába, és miattuk kerülünk későn ágyba.

Mennyi alkoholt ihat egy sportoló?

Közhelyszámba mennek az intelmek a mértéktelen alkoholfogyasztás káros hatásairól és a körültekintő bor-, illetve sörélvezet áldásos eredményeiről, arról azonban ritkán beszélünk, hogy miként viszonyuljanak a szeszhez azok, akik aktív sportolói életmódot folytatnak. Összeállításunk erre a kérdésre keresi a választ.

Könnyen megelőzhető a szívroham

Minden évben százezrek halnak meg szívroham következtében, pedig a bajoknak könnyedén elébe lehetne menni megfelelő táplálkozással: a fő felelős ugyanis a nagy mennyiségű zsír és koleszterin. Az alapvető probléma a szívet oxigénnel ellátó, életfontosságú artériák megkeményedése, eltömődése (szaknyelven az atherosclerosis). A megoldás nem a sebészeti kezelésekben és a gyógyszerekben keresendő, hanem az életmód megváltoztatásában.

Szexuális életünknek is jót tesz a sok mozgás

A rendszeres testmozgással nem csak egészségünkért és szépségünkért tehetünk, de javíthatjuk szexuális életünket is. Kutatások eredménye szerint a testüket elhanyagoló, sportot nem űző emberek körében gyakori a szexuális élet elsorvadása. Ezt részben annak köszönhetik, hogy kidolgozatlan külsejükkel nehezebben találnak vonzó partnert, másrészt annak, hogy nem bírják jól a szexszel járó megterhelést.

Ha izomláz gyötri...

Testmozgásra szükség van, a meggondolatlanul, hirtelen elkezdett edzések azonban másnapra komoly panaszokat okoznak. Az izomláz olyan fájdalmas lehet, hogy jó néhány nap eltelhet, mire az ember ismét könnyedén tud mozdulni. Még mindig vita tárgyát képezi, hogy tulajdonképpen milyen folyamatok állnak e kellemetlen jelenség hátterében, azt azonban ma már kevesen gondolják, hogy a fájdalmat pusztán az izmokban felhalmozódó tejsav okozná.

Fokozott veszélyt jelent a gyerekekre a dohányfüst

A napi rendszeresen dohányzó környezetben felnövő gyermekek több mint háromszor veszélyeztetettebbek felnőtt éveikben tüdőrák kialakulása szempontjából, mint füstmentes környezetben nevelkedett társaik.

Borban az igazság - és az egészség is

A mértéktartó borfogyasztás kedvező hatásának hite az emberi szervezetre hosszú ideje erősen tartja magát. A jól ismert és sokat emlegetett francia paradoxon (látszólagos ellentmondás) lényege, hogy egyes borvidékeken lényegesen kisebb a szívinfarktus előfordulása és az ebből adódó halálozás aránya, mint az a táplálkozásban meglévő jelentős mennyiségű zsírfogyasztás miatt várható lenne.

Miről kell lemondanunk a terhesség alatt?

Mennyire kell megváltoztatnunk mindennapos szokásainkat, ha gyermeket várunk? Ihatunk-e a terhesség hónapjaiban alkoholt, kávét, teát? Összeállításunkból kiderül, mire kell különösen odafigyelnie, ha gyermeke lesz.

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!