Életmód

Nem feltétlenül egészségesek a gyógyteák

A gyógyteákat általában csodaszerként tartjuk számon házipatikánkban, pedig nem árt tudni, hogy e keverékek alkalmazása bizony nem egyszer haszontalan, sőt, akár kifejezetten káros is lehet. Összeállításunkból megtudhatja, mire érdemes odafigyelni, mielőtt teakúra segítségével próbálunk megszabadulni különféle nyavalyáinktól.

Folyadékpótlás a forróságban

A folyadékfogyasztás fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyoznunk, különösen, ha hosszú napokon keresztül kell szembenéznünk hőséggel. A meleget pár napig ugyan jól tűri szervezetünk, ezután azonban a legerősebbek is kimerülhetnek. Szomjúságunkat azonban ne alkoholos, koffeintartalmú, vagy cukrozott italok fogyasztásával csillapítsuk, mivel ezek épp ellenkezőleg hatnak, vagyis felgyorsítják a folyadék távozását szervezetünkből. A túl sok cukor pedig megköti a vizet, így fogyasztásától csak még szomjasabbak leszünk.

A sugárzás, mely életet ad

Sokan gondolják, hogy a napi szükséges D-vitamin mennyiséget a napsugárzás hatására sikeresen fedeztük, azonban kutatások sora bizonyítja, hogy például az amerikai lakosság 65 százaléka D-vitamin hiányban szenved. Ennek oka, hogy télen a napsugárzás nem elegendő erősségű, a melegebb hónapokban pedig gyakran kevesen jutunk ki a szabadba, vagy ha mégis, napvédő krémekkel védekezünk a sugarak ellen, így azok nem érik testünket.

Ha beteg a munkahelyétől...

A munkahely épületének, irodájának, szobáinak levegője döntően befolyásolja a benne dolgozók állapotát. Rossz minőségű, szennyeződésekkel és méreganyagokkal teli légtérben tartózkodva előbb-utóbb érzékelni fogjuk ennek kellemetlen mellékhatásait, úgy mint szem-, torok-, orrirritáció, fejfájás, köhögés, szédülés, émelygés. Természetesen ezen tényezők negatív hatása erősebben érvényesül hosszabb munkaidő, túlóra esetén.

Az ásítás áldása

Az ásítás nem csak a fáradtság jele lehet, az ásítás az éberséget is szolgálhatja, mert ha kitátjuk szánkat, azzal hűtjük az agyunkat. A kutatók mérései szerint az ásítással növeljük a vérnyomást, többször ver a szívünk is, a "gondolkodó szerv" vérellátása javul.

Napszúrást kapott a gyerek?

A nyári kánikulában súlyos gondot jelenthet a napszúrás és a hőguta, mely elsősorban gyermekeinket veszélyezteti. Fontos, hogy ne töltse gyermekünk minden idejét a tűző napon, főleg 12 és 15 óra között kerüljük a napozást.

Nem igaz, hogy nem ártalmas a marihuána

Folyamatosan kiújul a vita arról, mennyire károsak az emberi szervezetre a kannabisz-származékok, így a marihuána és a hasis. Összeállításunk korántsem fogja át a kimeríthetetlen téma egészét, ám a téma két olyan oldalára kíván rávilágítani, melyek szerint a mértéktelen marihuána-fogyasztás igenis komoly károkat okoz a fogyasztónak.

Fél óra alatt kiszáradhatunk a kánikulában

Testsúlytól és a verejtékezés mértékétől függően testmozgás során óránként megközelítőleg 1 liter folyadék távozik szervezetünkből. Ez a mennyiség a mozgás intenzitásának és a környezet hőfokának emelkedésével egyenes arányban nő. Hőségben végzett testmozgás hatására a kiszáradás akár 30 perc alatt is bekövetkezhet.

Nem szégyen a futás és hasznos

A legtöbb sportágban - a teniszezéstől az evezésig - a futással szerzik meg a sportolók azt az alap általános állóképességet, amellyel képesek a saját sportáguk által támasztott követelményeknek megfelelni. Az erős szívizomzat, alacsony terheléses és nyugalmi pulzusszámok és kiszámítható, megbízható szívműködés a szervezet terhelhetőségének alapja.

Napallergia: hogyan védekezhetünk?

A napallergia a bőr kórosan megnövekedett fényérzékenysége, mely súlyos következményekkel járhat, ha nem kezelik megfelelően, vagy nem figyelnek fokozottan a megelőzésére. Kialakulása nem a bőrtípustól, hanem más endogén tényezőktől, a szervezet hajlamától függ.

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!