Védőoltás

A térítésmentes influenza elleni védőoltásra jogosultak köre

A 2013/2014. évi influenzaszezonra történő felkészülés során több csoportban is térítésmentesen adható az influenza elleni védőoltás. Az influenzavírus által okozott megbetegedések súlyosságának, valamint a halálozások számának csökkentése érdekében a fokozottan veszélyeztetettek kockázati csoportjait javasolt oltani.

Már a háziorvosoknál a térítésmentes szezonális influenza elleni oltóanyag

A rizikócsoportokba tartozók oltásához az idén is 1,3 millió adag vakcina áll rendelkezésre. Az Országos Epidemiológiai Központ az influenzaszezonban folyamatosan figyelemmel kíséri az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók számát, illetve ezzel összefüggésben virológiai vizsgálatokat is végez.

Oltani vagy nem oltani?

Hazánkban jelenleg tíz kötelező védőoltás van. A fertőző betegségek ellen, mint a TBC, a diftéria, a pertussis, a tetanusz, a gyermekbénulás, a kanyaró, a rubeóla, a mumpsz, a bakteriális agyhártyagyulladás és a hepatitis B-fertőzés ellen életkorhoz kötötten oltják a gyermekeket. Jövőre a pneumococcus elleni védőoltás is kötelező, a HPV-elleni vakcina pedig kötelezően felajánlandó lesz.

Influenza – oltsunk vagy ne oltsunk?

Az influenzavírus genetikailag rendkívül labilis, és viszonylag kevés számú kórokozó is elegendő lehet a tünetek kialakulásához. Dr. Béres Zsuzsanna, a Budai Oltóközpont és Magánorvosi Centrum járványügyi szakorvosa szerint ez a két fő oka annak, hogy csak találgatni lehet, hogyan fog viselkedni a vírus egy adott szezonban.

Vakcina készül a vírus okozta cukorbetegség ellen

A finn Tampere Egyetemen kutató csoport talált egy olyan vírust, amely egyes típusú cukorbetegséget is okozhat. A vírus elpusztítja az inzulintermelő sejteket, ennek következtében alakulhat ki a cukorbetegség.

Nincs kapcsolat a gyerekkori védőoltások és az autizmus közt

Még ha az amerikai gyermekek napjainkban több védőoltást kapnak is, mint az 1990-es években, semmilyen kapcsolat nincs a „túl rövid idő alatt beadott túl sok” védőoltás és az autizmus között – állapították meg a Journal of Pediatrics gyermekgyógyászati szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerzői.

Kapjanak-e védőoltást az autoimmun betegek?

Az influenzajárvány már tombol Európa nyugati részén, és egyre közelít felénk. Terjedésének megfékezésében fontos szerepe van az influenza elleni védőoltásnak. Bizonyos betegségek esetén azonban fontos kezelőorvosunkkal is egyeztetni, érdemes-e beadatnunk védőoltást.

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!