Kérdezze meg pszichológusát!

Rovatunkban a SZIMPATIKA Gyógyszertárak szakpszichológusainak írásait olvashatják.

A gyermekek fejlesztésének lehetőségei iskolás korban

Ahogy arról a korábbi cikkemben is írtam, vannak olyan gyermekek, akik hosszabb-rövidebb ideig fejlesztést igényelnek annak érdekében, hogy képességeiket, a bennük rejlő lehetőségeket ki tudják bontakoztatni, hogy az iskolában jól tudjanak funkcionálni, ne maradjanak le társaiktól.

A gyermekek fejlesztésének lehetőségei óvodáskorban

Ebben a cikkben, illetve folytatásában a sajátos nevelési igényű (rövidítve SNI-s) gyermekekről lesz szó. Most az óvodás korosztályt vesszük górcső alá és végignézzük annak a vizsgálati protokollnak a folyamatát, ami akkor zajlik le, ha felmerül a sajátos nevelési igény kérdése.

Ha a gyerek kételkedni kezd a karácsonyi csodában

Vajon a Mikulás csempészi a csokit és a virgácsot a csizmánkba? Tényleg a Jézuska rejti az ajándékokat a fa alá? A téli ünnepekhez számos hagyomány kapcsolódik, a kisgyermekes családokban azonban komoly dilemma, mit és hogyan mondjunk el a gyermekeknek.

Az elmúlás gyerekszemmel

Novemberben a mindenszentek és halottak napja kapcsán szeretteink elvesztése, a halál, elmúlás témája még intenzívebben jelenik meg. Gyakran felnőttként is megérint minket érzelmileg ez az időszak, gyermekkorban azonban fokozottan nehéz az elmúlással szembesülni.

Válás gyerekszemmel

Jelen cikkben a válás folyamatát a gyermekek szemszögéből vesszük górcső alá, hangsúlyt fektetve azokra a szempontokra, melyek által segíteni tudunk gyermekünknek, hogy érzelmileg a lehető legkevesebb sérüléssel vészelje át ezt az időszakot.

Hogyan neveljünk magabiztos gyermeket?

Felnőtt életünkben is időről időre nagy szükségünk van pozitív visszajelzésekre, de gyermekként talán még fontosabbak a visszacsatolások, hiszen így alakulnak ki önbecsülésünk alapjai.

Agresszív a gyermekem?

A gyermekkori agressziónak sokféle megnyilvánulási formája van, és noha szülőként ijesztő a vele való szembesülés, nem minden esetben van szó komoly problémáról.

Eltűnt gyermekek nyomában – feldolgozható-e a veszteség?

Ha megnézzük a Soul Asylum zenekar Runaway Train című videoklipjét, gyorsan és intenzíven át tudjuk élni az eltűnt gyermekek és hozzátartozóik érzésvilágát. Május 25-e az eltűnt gyermekek világnapja, mely 1983 óta nemzetközi emléknap.

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!