rovar

Új kártevő jelent meg Magyarországon

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) kutatói hagyományos morfológiai és genetikai úton is azonosították a „tettest”, amely 2020 tavaszán soha nem tapasztalt levéltetű-kártételt okozott hazánk számos régiójában.

Mégis hasznosak a poloskák?

Kicsik, idegesítőek és büdösek a mindenki által ismert poloskák, amelyek időről-időre nemcsak az otthonainkban képesek felbukkanni, hanem gyakran a legkülönbözőbb tevékenységeinkben is kellemetlenséget okoznak számunkra.

Télen is aktívak maradhatnak a szúnyogok

A szúnyogok a világ számos táján okoznak nyaranta problémát, egyes térségekben ugyanakkor a klímaváltozás miatt a rovarok egész évben aktívvá válhatnak.

Több száz településen irtják a szúnyogokat

Több mint háromszáz településen védekeznek a héten szúnyogok ellen - tájékoztatott a szúnyogirtási program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Rovarokból készült ételekkel kísérleteznek

Sok szakértő véli úgy, hogy napjaink környezeti válságának megoldásához táplálkozásunkat is át kell alakítani, a változásban pedig a rovar alapú élelmiszereknek is nagy szerepük lesz.

A lakosság is segíthet az új kullancsfajok felderítésében

A citizen science (civilek bevonása a tudományos kutatásba) módszer alkalmazásával új kutatási projektet indít az ELKH Ökológiai Kutatóközpont az Európában is egyre gyakrabban előforduló Hyalomma kullancsok terjedésének monitorozására.

Mentsük meg a méheket!

Összegyűlt a „Mentsük meg a méheket és a gazdákat!” európai kezdeményezéshez szükséges 15 750 magyar aláírás - jelentette be a kampány magyarországi koordinátora, a Magyar Természetvédők Szövetsége.

Óvjuk meg a fecskefészkeket!

Az elmúlt két évtizedben sajnos több mint 50%-kal csökkent a hazai fecskeállomány, azaz mára minden második madár eltűnt az ereszek alól. A folyamat megállítása, megfordítása közös érdekünk.

A szúnyogok megfigyelésére jött létre weboldal

Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont kutatóinak közreműködésével új weboldalt hoztak létre azzal a céllal, hogy a lakosság bevonásával feltérképezzék az emberre veszélyes kórokozókat, vírusokat is terjesztő, invazív csípőszúnyogfajok hazai terjedését.

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!