demencia

Demenciát okozhat a légszennyezés

Kapcsolatot találtak a légszennyezés és a demencia között amerikai kutatók. Tanulmányuk szerint 2015-ben a légszennyezés világszerte körülbelül kétmillió demenciás esetet, és mintegy hatszázezer elhalálozást okozott.

Kertészkedés demenciával

Aki olyan szerencsés helyzetben van, hogy elérhető számára akár csak egy talpalatnyi zöld terület is, rendkívül sokat kaphat a növényekről való gondoskodástól a szabadban. A demenciával élőknél pedig ez kifejezetten terápiás értékű lehet, mert fontos, hogy megfelelő tevékenységekkel teljen el egy-egy napjuk.

Hogyan gondoskodjunk idős hozzátartozóinkról?

Az idős hozzátartozóról történő személyes gondoskodás a legtöbb esetben azt jelenti, hogy olyan napi feladatokban is segítünk szerettünknek, mint az evés, öltözködés, tisztálkodás.

Tények és tévhitek a demenciáról

Nagyon sok tévhit övezi a demenciát, de az ezekkel való szembenézés elősegítheti a betegség valós lefolyásának megismerését.

Kezdődő demencia – Mikor kell letenni az autót?

A jó sofőr figyelme élénk, gondolkodása tiszta és megfelelő döntéseket hoz. Az Alzheimer-kór előrehaladása esetén azonban eljöhet a pillanat, hogy mindezeket már nehezen tudja kivitelezni az ember.

Módosítottak az eutanázia szabályain Hollandiában

A súlyos demenciában szenvedők eutanáziája előtt az orvosok altatót keverhetnek a páciensek ételébe vagy italába, ha fennáll a lehetősége, hogy zavarttá, agresszívvá, zaklatottá válnak.

A szellemi aktivitás késleltetheti a demencia kialakulását

Betegek és hozzátartozóik millióinak életét keseríti meg a demencia, amely általánosságban érzelmi-gondolati-viselkedési hanyatlást jelent, elsősorban az idősebb korosztályban. De vajon hányféle különböző betegségről beszélünk, és mik a jellemzőik?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!