gyógyítás

Mesterséges szívet fejlesztettek kutatási célokra

A Boston University kutatói a Science Advances folyóiratban megjelent cikkükben számoltak be arról, hogy sikeresen hoztak létre egy olyan mesterséges szívet, amely kiválóan használható kutatási célokra.

A diabétesz kezelése tabletták nélkül

A 2-es típusú diabétesz tabletták nélkül is kezelhető - ehhez ultrahang-impulzusokkal „bombáztak” egy speciális ideggócot, így sikerült csökkenteni az inzulin és a vércukor szintjét.

Az endometriózis kezelésének új módszerei

Az endometriózis gyorsabb diagnózisa, hatékonyabb kezelése és a betegségből fakadó termékenységi problémák megelőzése érdekében a közelmúltban megújította a területre vonatkozó szakmai ajánlását az Európai Humán Reprodukciós és Embriológiai Társaság.

Egy sokoldalú gyógynövény: a pitypang

Pitypang, kutyatej, gyermekláncfű vagy kikirics - bármilyen néven is ismerjük, az egyik leghasznosabb gyógynövényről van szó, amelyet érdemes minél több területen hasznosítanunk.

Egy új MRI eljárás során világítanak a rákos szövetek

A University of Waterloo kutatói a Scientific Reports folyóiratban egy olyan új MRI képalkotó eljárásról számoltak be, melynek felvételein a rákos szövetek „világítanak”, azaz sokkal határozottabban láthatók, mint a hagyományos felvételeken.

Amit a pajzsmirigy gyógyszerekről érdemes tudni

A pajzsmirigy alulműködésre alkalmazott gyógyszerekkel mesterséges úton lehet pótolni a hiányzó hormonokat. Számtalan ember alkalmazza őket, így dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája megosztotta róluk a legfontosabb információkat.

A telemedicina fejlődése felgyorsult

A digitális medicina vagy telemedicina az utóbbi évtizedben az orvostudomány egyik legdinamikusabban fejlődő ágává vált, a Covid-19-járvány kitörésével pedig néhány hónap alatt többévnyi fejlődésen ment keresztül.

Ritka betegségek világában

Talán nem gondolnánk, de a ritka betegséggel élők száma folyamatosan növekszik, és az új betegségek megjelenése miatt a jövőben szinte minden család érintett lehet – erre hívja fel a figyelmet a WHO kezdeményezésére létrejött ritka betegségek világnapja február 26-án.

A levesek gyógyító ereje

A lábadozó betegek ápolása során a mai napig az egyik legkedveltebb „gyógyírként” tartják számon a leveseket. De vajon miért, és mennyire segít valójában a gyógyulásban a folyékony étel?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!