A legelhivatottabb segítőket köszöntik a Véradók Napján

2020. 11. 27.
Szerző: MTI
Az idei évben rendhagyó módon, online adja át a kitüntetéseket az Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt november 27-én.

A Véradók Napja különleges ünnep. Az emberség, az emberi szolidaritás és a felebaráti szeretet ünnepe. A véradás nagyszerűsége az önzetlenségben és a szolidaritásban rejlik, abban, hogy erre a vérre bármikor bárkinek szüksége lehet, és ez egyben bármikor és bárkinek az életét jelentheti.

A nap meghatározása annak emlékére történt, hogy 1954. november 27-én adományozott először a legfelsőbb állami testület kitüntetéseket sokszoros véradóknak és kiváló véradó szervezőknek.

A Magyar Vöröskereszt VII. Kongresszusa (1987. XII. 5-6.) határozott úgy, hogy november 27-e legyen a véradók napja, és adjon ismétlődő lehetőséget a véradók társadalmi megbecsülésének intézményes kifejezésére.

A Magyar Vöröskereszt jóvoltából ez az a nap az évben, amikor a társadalom minden felelős tagja legalább néhány percre, legalább egy gondolat erejéig köszönetét és tiszteletét fejezi ki a Véradóknak.

Idén húsz véradó a legrangosabb elismerésben, a Pro Vita-díjban részesül, és két őssejtdonor is megkapja ezt a kitüntetést. A „Véradó Mozgalomért” Ezüst Emlékérem kitüntetést idén 19-en érdemelték ki az elmúlt évben végzett kiemelkedő önkéntes véradásszervezői munkáért, 19 munkahely képviselői pedig „Véradóbarát Munkahely” kitüntetésben részesülnek.

Oklevéllel ismernek el a véradásszervezés támogatásért három vérellátásban dolgozó egészségügyi szakembert, további nyolc támogatói oklevelet pedig azoknak a szervezeteknek és magánszemélyeknek osztanak ki, akik hozzájárultak a véradás ügyének népszerűsítéséhez.

Forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!