Új módszerrel mutatható ki a méheket pusztító méreg

A piretroid típusú rovarirtók nagyban hozzájárulnak a méhpopulációk csökkenéséhez, az anyagok észlelése azonban nem egyszerű feladat.

A kanadai Waterlooi Egyetem csapata olyan környezetbarát, teljesen automatizált rendszert fejlesztett ki, amely képes kimutatni a piretroidokat a mézben.

A méhek rendkívül fontos beporzók, pusztulásuk nemcsak a természetnek, hanem a mezőgazdaságnak is felfoghatatlan károkat okoz. A piretroid anyagok azon két nagy rovarirtócsoport egyikét alkotják, melyek miatt a dolgozó méhek eltűnnek, a királynő táplálék nélkül marad, a kolónia pedig összeomlik.

A szilárdfázisú mikroextrakció (SPME) nevű eljárással felmérhető, hogy a piretroidok szintje a mézben meghaladja-e az egészségügyi határértéket, a technikával pedig az is kideríthető, hogy hol és mekkora mértékben használják a rovarirtókat. A kutatók módszerükkel Kanadában árusított mézeket vizsgáltak be, a koncentráció minden esetben elfogadható volt.

Az anyagokat eddig kémiai tulajdonságaik miatt volt nehéz észlelni. Janusz Pawliszyn, a csapat tagja szerint a piretroidok a vízben nehezen oldódnak, és a mézben szuszpendálódnak. Az oldódás serkentéséhez az automatizált SPME rendszer használata előtt egy kevés alkoholt adnak a mintához.

A rovarirtókat a mezőgazdasági alkalmazáskor a növényekre permetezik. A piretroidok neurotoxinok, melyek az agy és az idegek működését befolyásolják, bénulást, illetve pusztulást okozva a rovaroknál. Pawliszynék bíznak benne, hogy módszerük segítheti a hatóságokat a használat precíz felmérésében, illetve a méhek védelmében.

Forrás: ng.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!