Megváltozott a várandósgondozás a pandémia miatt

Szerző: Medical Online
Magyar védőnők körében készült felmérés a vírushelyzetről és a várandósgondozásról. A választ adó védőnők harmada szerint szinte minden családot megvisel, hogy a járvány miatt a az apák sokszor nem lehetnek ott a a szüléskor.

Tapasztalataik alapján a vérszegénység, a túlsúly és a cukorbetegség a leggyakoribb egészségügyi probléma manapság a várandós édesanyáknál, a legtöbb anyuka pedig a szoptatás, a köldökápolás, valamint a bőrápolás kapcsán kér tanácsot a védőnőktől az újszülött érkezését követően. Védőnők körében végzett felmérést a Magyar Védőnők Egyesülete és a Lovela Baby arról, hogy általánosságban milyen tendenciák figyelhetők meg a várandósgondozás területén, illetve, hogy hogyan érinti a kialakult járványügyi helyzet a várandósgondozást és a babavárást.  

A járványügyi helyzet szinte mindenkire hatással van. Akár egészségügyi, gazdasági vagy életmódbeli változásról van szó, az elmúlt hónapok a legtöbb embertől áldozatot követeltek. A felmérés rámutatott, hogy miként hatott a járvány a várandósgondozásra, illetve mit tapasztaltak a védőnők a családok és az újszülöttgondozás területén az elmúlt időszakban.

Bár a válaszoló védőnők több, mint tizenöt százaléka pandémia idején is a személyes kapcsolattartásnál maradt a várandós édesanyákkal, nyolcvan százalékuk a vírus hatására átállt a vegyes, online és személyes tanácsadásra az elmúlt hónapokan. Vannak azonban tevékenységek, amelyekre a jelenlegi helyzetben nincs lehetőség: csaknem kétharmaduk a családlátogatást, több, mint egyharmaduk pedig a szülésre felkészítő foglalkozásokat hiányolja leginkább.

Megviseli a családokat az apa nélküli szülés

A pandémiás helyzet miatt már az első hullám alatt sem engedték be a legtöbb esetben az édesapákat a szülőszobába, ez pedig azóta csak szigorodott: az, hogy melyik intézményekben engedélyezik az apás szülést, kórházanként változik. Tízből kilenc védőnő szerint pedig mindez hatással van arra, hogy hogyan élik meg a születés élményét a családok, egyharmaduk egyenesen úgy tapasztalja, hogy minden családot megviselnek ezek a változások. A vírusnak pedig a szülés utáni időszakra is hatása van: a válaszoló védőnők közül legtöbben azt javasolják az édesanyáknak, hogy a születés után egyáltalán ne fogadjanak vendégeket, ha pedig mégis fogadnak, akkor a szájmaszk használatát és a higiénés szabályok betartását kérjék a családtagoktól is.

Cukorbetegség, vérszegénység és túlsúly

A felmérés alapján kiderült, hogy manapság a válaszoló védőnők körzeteiben a leggyakoribb probléma a vérszegénység, ezt követi a túlsúly és a cukorbetegség a várandós nők körében. Érdekes, hogy a válaszok alapján a fővárosban és vidéken mást tapasztalnak a védőnők a betegségek tekintetében. Míg Budapesten a legtöbben a cukorbetegséget érzik a leggyakoribb problémának, addig vidéken fölényesen vezet a vérszegénység, mint megjelölt gyakori betegség. Arra a kérdésre, hogy a várandós édesanyák milyen változásra vannak legkevésbé felkészülve, legtöbben a pszichés változásokat jelölték meg, ezt követi a párkapcsolat változása és az életmódváltozás.

Szoptatás, köldökápolás és bőrvédelem a leggyakoribb kérdés a születés után

A felmérés arra is kitért, hogy a születés után milyen problémákkal szembesülhetnek a friss szülők, és mivel fordulnak leggyakrabban a védőnőkhöz. A visszajelzések alapján a leggyakoribb kérdések az általános várandósság alatti vizsgálatokon kívül, hogy milyen gyógyszereket lehet szedni a várandósság alatt, de sokan kérdeznek a szociális támogatásról, a szoptatásra való felkészülésről, valamint a várandósság alatti életmódról és táplálkozásról is. A születést követően a legtöbb segítséget a szoptatás és a köldökápolás kapcsán kérik az anyukák, de sokszor felmerülnek bőrvédelemmel kapcsolatos kérdések is.

Megelőzhető lenne a babák bőrirritációja

A felmérésben részt vett védőnők kétharmada szerint a bevizsgált fürdetők használatával, a hozzátáplálás szabályainak ismeretével, valamint a megfelelő mosószerek alkalmazásával kivédhető lehetne a legtöbb esetben a bőrirritáció megjelenése az újszülötteknél. A bőr szervezetünk egyik legfontosabb szerve, amely a testünk védelmét csak akkor tudja megfelelően biztosítani, ha épségét megőrizzük. Ez azonban nagy odafigyelést igényel a mindennapokban, főleg a csecsemők esetében.  A kisbabák bőre vékonyabb és a hámsejtek egymáshoz kapcsolódása lazább, ezért sokkal nagyobb veszélynek vannak kitéve – mondta el Csordás Ágnes Katalin, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke, aki minden szülőnek azt javasolja, hogy figyeljenek oda a megfelelő szerek alkalmazására már a születés napjától kezdődően.

A Magyar Védőnők Egyesülete és a Lovela Baby kérdőíves megkérdezés keretében vizsgálta a védőnők tapasztalatait a várandósgondozás, valamint a kialakult járványügyi helyzet hatásait érintő kérdések kapcsán.  Az adatfelvételre 2020. október 29. és november 5. között került sor 539 védőnő válaszainak figyelembevételével. A kutatás nem reprezentatív a teljes országra nézve, ugyanakkor alkalmas a védőnők véleményének feltérképezésére.

Forrás: medicalonline.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!