Egy titokzatos költő halála

2020. 11. 22.
|
Már életében valószerűtlenül körülrajongott figurája volt a közéletnek, annak ellenére, hogy nagyapám középiskolai tanárának volt némi igazsága, amikor rongy embernek nevezte.

1919 januárjának végén azzal lépett be nagyapám osztályfőnöke a terembe, hogy rongy ember volt, de nagyon nagy költő.

Addigra a hír már bejárta a várost. Hogy belehalt. A szerelembe és a borba, ezt mondták.

Két nap múlva már nem is kellett iskolába menni, mivel a temetés napjára tanítási szünetet rendeltek el. Így a 16 éves nagyapám ott lehetett a Múzeumkertben, talán ő az az egyik suhanc a tömeget pásztázó filmfelvételen, aki másik nagy költőnk szobrának fejébe kapaszkodva próbálja meglesni ennek a költőnek a koporsóját. Az Operaház kórusa hiába énekel áhítatosan, hangjukat el-elnyomja a Kiskörúton robogó villamos. Aztán elindul a négylovas, koszorúkkal és virágokkal terhes gyászhintó. Ezrek kísérik Ady Endrét a Kerepesi temetőbe – derül ki a kor vezető napilapja, az Est filmhíradójából.

A temetés nagyapám számára annyira meghatározó élmény volt, hogy Ady-rajongó lett, és a költő összes versét kívülről fújta. De akkoriban ez divat is volt, bevett társasági mulatságnak számított verseket szavalni, Petőfit, Aranyt, Adyt, és a ’37-ben Villonnal berobbant Faludyt.

Nagyapa különleges memóriája a verseket jóval a 80-on túl is megőrizte, de más területen azért már mutatkoztak apróbb demens vonások. Számtalanszor kérte, hogy vigyem le a balatoni nyaralóba, miközben a balatoni nyaraló teraszán ült, vagy épp fordítva, budapesti lakásába vágyott úgy, hogy közben ott tartózkodott. Én pedig friss lelkű és friss jogsijú kamaszként örömmel pakoltam össze apróságait, és autóztam vele egy nagyobb kört, míg vissza nem tértünk kiindulási pontunkhoz, amely akkorra már az ő fejében az áhított célállomássá vált. Sosem kaptam annyi dicséretet, mint tőle akkoriban, mivel rajtam kívül egyik családtagja sem volt képes arra, hogy közel negyedóra alatt megtegye ezt a kétszáz kilométeres távolságot. De hát én – nyilvánvalóan – ismertem egy rövidebb utat...

De lassan egyéb aggasztó jelek is megjelentek a szellemi hanyatlás mindannyiunknak előbb-utóbb felderengő alkonyi horizontján, úgyhogy segítség után kellett néznünk. Olyan valakire volt szükség, aki nemcsak gyakorlati feladatokat lát el – bevásárol, takarít, főz –, de méltó szellemi partnere is a nagypapának. Így esett a választás Pistára, aki egykor szomszédunk volt a Balatonnál, és köztiszteletnek örvendő munkát végzett. Ő volt parányi vasútállomásunkon a bakter, akinek amellett, hogy az áthaladó vonatoknak kellett tisztelegnie – ki érti már, miért –, kezelnie kellett a sorompót, méghozzá egy nagy, összetett láncrendszerrel, amely egy kurbliban végződött. És ezt a kurblit én is tekerhettem, úgy 7-8 évesen, ami csodálatos élmény volt.

Pistát nagyon szerette a nagyapám, mivel rendkívül művelt ember volt, ő is kívülről fújta Adyt meg Villont, és bár a velünk szomszédos házát addigra már elitta, azért az egészségügyben helyezkedett el, a szombathelyi kórházban volt betegszállító. Igaz csak azért, mert ott könnyen juthatott hozzá sebészi cérnához, amit damil helyett használt, állítólag a legcsodálatosabb pontyokat azzal fogta – meg a nagybátyámtól elcsórt botokkal. Egykori MÁV-alkalmazottként ingyen utazhatott, ezért gyakran meglátogatott a nyáron, horgászott, borozott, és verseket szavalt a teraszon. És akkor felmerült a családban, hogy Pista miért is ne költözhetne Budapestre a nagyapámmal? Ha már ilyen jól kijönnek... Vigyázna rá, segítene neki, esténként meg elszavalgatnának egy pohár bor mellett.

Az, hogy tulajdonképpen egy hajléktalan alkoholista horgászra bíztuk az öreget, ebben a formában nem fogalmazódott meg senkiben, egészen addig, amíg ki nem derült, hogy nagyapám lakásába már nem csak Pista, de jó néhány sorstársa is befészkelte magát. Ez önmagában még nem lett volna baj, de a csapat, nagy költőnkhöz hasonlóan igen kedvelte az alkoholt, és ennek fedezetét a lakásból el-eltünedező tárgyak jelentették. Úgyhogy búcsút kellett mondanunk az Ady-életmű nagy rajongójának és baráti körének.

De hogy visszakanyarodjak a költő idejébe, ő már életében valószerűtlenül körülrajongott figurája volt a közéletnek, annak ellenére, hogy nagyapám középiskolai tanárának volt némi igazsága, amikor rongy embernek nevezte, bármit is jelentsen ez. Hogy mitől alakult ki már életében a kultusza, arról a jó barát, Krúdy azt írta '13-ban: „Még boldog béke volt Magyarországon, Budapest úgy vágyódott a civilizáció – és benne: a jó irodalom után, mint azok a vad néptörzsek, amelyek először kóstolják meg a messziföldről jött hajósok pálinkáját.”

Nem tudom, hogy illik-e ilyet írni (ha nekem nem is, Krúdynak lehet), de Ady költészete valóban nagyon jóféle pálinka. De távol álljon tőlem, hogy nagy költőnk – és újságírónk – műveit vagy életrajzát elemezni kezdjem, megtették ezt nálam sokkal avatottabb professzorok.

Legyen annyi elég, hogy nagyapám és Pista, a budai polgár és a balatoni bakter is magáévá tett valamit abból, amit ez a csúnya, hat ujjal született, nőcsábász borissza sámángyerek papírra vetett. Aki úgy tudott írni, hogy a temetése napján tanítási szünetet rendeltek el azért, hogy utolsó útjára a diákok is elkísérhessék. Lehet, hogy a kor oktatásért felelős embere ráérzett arra, hogy a költészetet – mint ahogy annyi minden mást is – az iskola falain kívül lehet igazán megszeretni.

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

»

Kvíz

Olvassa el a Szimpatika magazint és válaszoljon a kérdésekre!

»

Tematikus kvíz

Böngésszen a honlap cikkei között és válaszoljon a kérdésekre!

»

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

»

A nyitólapról ajánljuk

#KORONAVÍRUS

Júniusi akció

Air7 a tüdő vitaminja tabletta dohányosok részére

30 db

6 999 Ft

233,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Lactofeel hüvelygél

7×5 ml

2 849 Ft

81,4 Ft/ml
Orvostechnikai és gyógyászati segédeszköz *

Femibion 0 Babatervezés tabletta

28 db

3 899 Ft

139,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Béres CalciviD 7 filmtabletta

60 db

2 799 Ft

46,7 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Flebaven 1000 mg tabletta

60 db

4 899 Ft

81,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Corsodyl alkoholmentes szájöblögető oldat

300 ml

1 699 Ft

5,7 Ft/ml
Kozmetikum

Bio-Oil natúr bőrápoló olaj

60 ml

3 349 Ft

55,8 Ft/ml
Kozmetikum

Cataflam Dolo Rapid 25 mg lágy kapszula

20 db

2 699 Ft

135 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ophylosa® 0,15% cink-hialuronát tartalmú oldatos szemcsepp

2×10 ml

2 749 Ft

137,5 Ft/ml
Orvostechnikai eszköz*

Nottevit Skinny Sleep étrend-kiegészítő kapszula

30 db

3 549 Ft

118,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

NATURLAND Szúnyog és kullancsriasztó spray

100 ml

1 749 Ft

17,5 Ft/ml
Speciális készítmények

Magnisteron magnézium tabletta férfiaknak

30 db

2 099 Ft

70 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Algopyrin 500 mg tabletta

30 db

2 999 Ft

100 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Dentinox fogínygél gyermekeknek

10 g

1 949 Ft

194,9 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nurofen 200 mg gyógyszeres tapasz

2 db

1 499 Ft

749,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Loceryl® 50 mg/ml gyógyszeres körömlakk

2,5 ml

4 899 Ft

1959,6 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Bánó fokhagyma galagonya fagyöngy kapszula

100 db

3 899 Ft

39 Ft/db
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény

Vitango 200 mg filmtabletta

30 db

3 599 Ft

120 Ft/db
Vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer***

Visine® Classic 0,5 mg/ml oldatos szemcsepp

15 ml

1 899 Ft

126,6 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Corega Erős Ízmentes műfogsorrögzítő krém

40 g

1 349 Ft

33,7 Ft/g
Orvostechnikai eszköz*

Neogranormon kenőcs

25 g

1 449 Ft

58 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Cralex® 125 mg tabletta

60 db

1 849 Ft

30,8 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Cataflam Dolo 25 mg bevont tabletta

20 db

2 299 Ft

115 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.
*** Hagyományos növényi gyógyszer, a javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul.

Friss cikkeink

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2021. júniusi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el