Mit tehetnek az asztmások pozitív PCR-teszt esetén?

Szerző: Allergiaközpont
A krónikus légúti betegségben szenvedők körében magasabb a kockázata, hogy a koronavírus fertőzés súlyosabb lefolyású lehet. Emiatt az asztmás betegeknek fokozottan kell ügyelniük, ha a fertőzés beigazolódik. Dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, mire érdemes figyelnie a betegeknek.

A nem megfelelően kezelt asztma rizikófaktor

Jelenlegi tudásunk alapján a koronavírus fertőzés elsősorban a súlyos vagy a nem megfelelően kezelt asztmás betegek esetében jelent fokozott kockázatot. Emiatt elsődleges, hogy az asztma legyen jól kontrollált, a beteg az előírt dózisban szedje a gyógyszereit – magyarázza dr. Tárnok Ildikó.

A jól kontrollált asztma azt jelenti, hogy a gyógykezelés úgy van beállítva, hogy a beteg gyakorlatilag tünetmentes, nem használja heti egy-két alkalomnál többször a rohamoldó készüléket, a fenntartó terápia hatékonyan kezeli a légutak gyulladását.

A kezelés módosítására lehet szükség

Önmagában a fokozott stressz miatt is erősödhetnek az asztmás tünetek. Ez pedig a járványhelyzet kapcsán mindannyiunk életében jelen van, de a pozitív PCR-teszt miatt még fokozottabb lehet. Ha tehát asztmás tüneteink vannak, mellkasi szorító érzés, légszomj, köhögési rohamok jelentkeznek, és a korábban jól beállított kezelés mellett is gyakrabban kell használnunk a rohamoldót, mindenképp konzultáljunk tüdőgyógyásszal, mert a kezelés módosítására lehet szükség.

A légúti fertőzés miatt is romolhat az asztma

Az asztma szempontjából mindig kritikus az őszi és a téli időszak, ugyanis a panaszok fokozódását, a rosszabbodó köhögést, köhögési rohamokat, fulladást az ezekben a hónapokban gyakori légúti fertőzések is okozhatják. Amennyiben koronavírus fertőzés igazolódik, vagyis pozitív PCR-teszt kapcsán szintén fontos tüdőgyógyásszal konzultálni, mert ahhoz, hogy az asztma a fertőzés esetén is jól kontrollált legyen, a kezelésen valószínűleg változtatni kell.

Otthoni légzésfunkció és távkonzultáció

Sok esetben okoz problémát annak eldöntése, hogy az erősödő tünetek a légúti fertőzés következményei, vagy az asztma súlyosbodását is jelzik. Ilyenkor is hasznos az otthoni légzésfunkciós eszköz, melynek segítségével pontosan mérni lehet, hogy a légutak, hörgők beszűkülése milyen mértékű. A beteg ilyen esetben a mért értékhez tartozó tennivalókat kikeresi a tüdőgyógyásszal előzetesen egyeztetett asztma akciótervből, és követi az ott leírt utasításokat.

Asztma akciótervvel ajánlott minden diagnosztizált asztmás betegnek rendelkeznie, azonban ha bizonytalanok vagyunk, akkor a jelenlegi helyzetben használjuk a távkonzultáció nyújtotta lehetőséget, így a távolból is van lehetőség az asztmakezelés gyors módosítására.

Mikor hívjon mentőt?

A kezelés ellenére fokozódó nehézlégzés, erősödő köhögés, magas láz a fertőzés súlyosbodásának jele lehet. Ha hirtelen romlanak a panaszai, egyre rosszabbul érzi magát, ne a kezelőorvosát keresse, hanem hívjon mentőt! Ilyen esetben ugyanis kórházi ellátásra van szüksége, amit COVID-osztályon tudnak biztosítani.

Forrás: allergiakozpont.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!