Új magyar fejlesztés segítheti a hallássérülteket a tájékozódásban

2020. 11. 13.
Szerző: Medical Online
A L-Arm névre hallgató karkötő külső perifériákból érkező bluetooth-jelekkel értesíti a felhasználóját a számára kiemelten fontos zajokról, hangokról.

A kereskedelmi forgalomban jelenleg elérhető eszközök általában a hangok felerősítésével, vagy fényekkel igyekeznek magukra vonni a siketek és nagyothallók figyelmét. Különösen az egyedül élő siketnémáknak okoz gondot, hogy meghallják, ha valaki kopog vagy csenget. Nem beszélve az olyan kritikus helyzetekről, mint a csecsemősírás, füst- vagy tűzriadó. Ha nagyon hangos csengőt szerelnek fel, az zavarhatja a szomszédokat, ráadásul a halláskárosultság egy fokán túl ez sem jelent megoldást. A villogó lámpák esetén pedig semmi garancia nincs arra, hogy éppen látja is azt a hallássérült személy.

A Nold Technologies Kft. új fejlesztése egy karkötőből áll, mely különböző szenzorokkal áll összeköttetésben, amiket tulajdonosa elhelyezhet lakása, munkahelye, vagy aktuális tartózkodási helye különböző pontjain. A L-Arm elnevezésű karkötő rezgéssel értesíti tulajdonosát a szenzorokból érkező impulzusokról. A legfrissebb szabványú bluetoothos technológiának köszönhetően ezek a perifériák akár több tíz méteres távolságból is tudnak jelzést küldeni a karkötőnek. A szenzor erősíthető ablakra, bejárati ajtóra, tűzriasztóra, vonalas készülékhez, ébresztőórához, tehát általában minden olyan eszközhöz, aminek jelzései létfontosságúak lehetnek felhasználója számára. Az eszközök jelzéseit mobiltelefonos applikációval is nyomon lehet követni, valamint itt szabályozható az egyes szenzorok érzékenysége a különböző szintű zajokra, legyen az gyereksírás, sziréna, vagy csak kopogás. Az appban a szenzorok töltöttsége is nyomonkövethető, illetve a tervek szerint később az idősek egyéb igényeit is kiszolgáló funkciókkal (vészhelyzeti riasztás, elesés-figyelés) bővíthető.

A L-Arm prototípusának tökéletesítésére a Nold Technologies támogatást nyert el a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) 2.1.7-es kiírásán. A fejlesztés a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének jóváhagyó támogatását is élvezi, és várhatóan jövőre kerülhet kereskedelmi forgalomba.

A L-Arm esetében a bluetooth kommunikáció területén szerzett fejlesztői tapasztalat nyomott igazán sokat a latba. Eredetileg a fejlesztőcsapat egyik tagja szeretett volna édesanyjának olyan készüléket szerezni, ami a nagyothalló hölgy hétköznapi kényelmetlenségein segítene. Miután sem a boltokban, sem az interneten nem talált olyan eszközt, ami az elvárásait tökéletesen kielégítő megoldás lehetett volna, akkor merült fel benne annak lehetősége, hogy fejleszt erre egy új koncepciót. A csapat arra jött rá, hogy nem a felhasználóhoz érkező zajokat kell felerősíteni, hanem a felhasználó fülét kell a kis szenzorok segítségével virtuálisan a legfontosabb zajforrások közelébe vinni.

Fotó: BUZZWORD Strategies

A viselhető innovatív egészségügyi eszközök – a szakmában csak „wearables”-nek becézett kütyük – szegmense jelenleg az egyik legforróbb területe a technológiai innovációnak és az azokat támogató kockázati tőkének. A fitneszkarkötők, okosórák az elmúlt években a sportcélú funkcióktól az egészségvédelmen át a személyi biztonságig számos új tudással bővültek.

Forrás: Medical Online

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!