Pokorny Lia is faültetéssel tett a jövőért

Szerző: Szimpatika
Meggyökeresedő ünnepnek lehettünk szemtanúi november 7-én. A Halottak Napja utáni hétvégén közel 40 településen csatlakoztak az Élet Napjaként hirdetett kezdeményezéshez.

A felhívás lényege az volt, hogy mindenki annyi fát ültessen el, ahány gyermek született a településen, ahol él. Az Élet Napja szimbolikus megnyitóját Budapesten, a 9. kerületi Bajor Gizi parkban szervezte meg a közösség, ahol Pokorny Lia színművész, a 10 millió Fa nagykövete, Bojár Iván András, a 10 millió Fa alapítója, és a szervezet önkéntesei közösen ültették el az első 4 díszgalagonyát, amellyel ünnepélyesen kezdetét vette az ültetési szezon. 

Bizonytalan életünkben, amikor a monitorokon óránként villannak fel az egyre nagyobb számok, amelyek mögött a világszerte megbetegedett emberek tízezrei húzódnak meg, igazán reményt keltő vállalkozás azt megmutatni, hogy mennyi új élet született, hány boldog család örvendezik most mégis az országban. A 10 millió Fa közösség rendhagyó és szívhez szóló módon, fák elültetésével üdvözli az új jövevényeket és hangosan hirdeti: Éljen az Élet!

„Nem mást, mint az életet magát ünnepeljük idén november 7-én, a holnapot, az újakkal gyarapodó közösségeket és a jövőt. Azt a ma még törékeny jövőt, amelyet ideje elkezdenünk felépíteni, itt és most letenni az alapköveit egy biztonságos, élhető Föld nevű bolygónak. Számunkra az Élet Napja óriási ünnep lett, akkor is, ha egyelőre megközelítőleg sem tudjuk megbecsülni sem az ültetési helyszínek, sem az ültetésre szánt fák és cserjék számát. Több ezer növény kerül a földbe és szökken szárba a következő hetekben. Ezen a napon valami elkezdődik, és ha összefogunk valódi változást indíthatunk el.” – mondta el Bojár Iván András, a 10 millió Fa közösség alapítója.

A Nemzeti Színház melletti parkban Pokorny Lia, a 10 millió Fa nagykövete és Mészáros András, a Centrál színház társulatának tagja is együtt ültettek a közösség tagjaival.

„A 10 millió Fa nagyköveteként magamnak is többször megfogalmaztam már azt a választ, hogy miért is jó és fontos egy ilyen kezdeményezés mögé – sőt, az én esetemben inkább feltűnően elé állni. Fontos, hogy mindenki a maga szintjén tegye meg, amit tud. Hiszem, hogy az élet egy körforgás és vissza kell tudnunk adni valamit mindabból a jóból, amit kapunk. Remélem, hogy általam is egyre több emberhez juthat el a kezdeményezés híre. Egyre többen kapnak kedvet és csatlakoznak majd. Én ezzel a képviselettel tudom a legtöbbet megtenni. Amellett, hogy izgalmas a feladat számomra, amikor bekapcsolódom magam is megtapasztalom a közösség összetartó erejét. A faültetés egy olyan tevékenység, ahol, amellett, hogy valami igazán fontosat teszünk, lelkileg és mentálisan is felüdülünk, kiszakadunk a mindennapi rutinból, lecsendesedünk és a végén talán még közös énekléssel is megünnepeljük az elültetett fáinkat.” – mondta el Pokorny Lia, a 10 millió Fa nagykövete.

„Az Élet Napjára elkészült, kijött és tízezrekhez eljutott Faültető Kisokos kiadványunk. Az elmúlt hónapokban a közvéleményt is elérte az az elbizonytalanító kérdés, mely szerint szabad-e, kell-e ma Magyarországon fát ültetni. A 10 millió Fa szakértői több helyen is megadták erre a megfelelő választ: Természetesen kell, hiszen a faültetés az egyik legegyszerűbb válasz a jelenleg is zajló klímaválságra. Nem mindegy viszont, hogy hová és hogyan. A most megjelent Faültetési Kisokos hiánypótló kiadvány, segíti a szakszerű ültetési folyamatokat. Nagyon reméljük, hogy ezután országszerte sokan forgatják majd haszonnal.” – tette hozzá az alapítvány vezetője. A kisokos innen letölthető.

A szakmailag magas minőségű és kiemelkedő művészeti értéket képviselő Ültetési kisokos célja, hogy az elültetett fák szakszerűen legyenek a földbe helyezve, ezzel is garantálva a gyarapodásukat, túlélésüket. A kisokos a közösség szakértő csapatának szakmai felügyelete alatt született, illusztrációit Hitka Viki képzőművész készítette a 10 millió Fa számára.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!