Útmutató a házilag elkészíthető arcmaszkokhoz

Szerző: Semmelweis Egyetem
Arcmaszkot könnyedén készíthetünk akár a háztartásban fellelhető, vagy könnyen és olcsón beszerezhető anyagokból is, néhány egyszerű szabály betartása mellett.

FIGYELEM!

A textilből készült arcmaszkokat nem szabad 2 évesnél fiatalabb gyermekre adni, vagy olyan személyre, akinek légzési nehézségei vannak, eszméletlen, magatehetetlen, vagy más ok miatt nem tudja segítség nélkül levenni a maszkot. Mindezek betartása mellett érdemes akár több arcmaszkot is készítenünk családtagjaink, ismerőseink részére is.

Mikor jó egy textil maszk?

A textil arcmaszk…

 – szorosan, de kényelmesen illeszkedjen oldalt az archoz

 – legyen rögzítve a fejen hátul összekötött, vagy fülre akasztható madzaggal

 – több réteg szövetből álljon

 – tegye lehetővé az akadálymentes légzést

 – legyen gépben, 60 fokon mosható és szárítható anélkül, hogy károsodna vagy megváltozna az alakja

Kell a textil arcmaszkokat rendszeresen mosni, vagy másképpen tisztítani?

Fontos, hogy rendszeresen, minden viselés után kimossuk az arcmaszkokat. A Semmelweis Egyetem ajánlása, hogy a maszkok mosása minimum 60 fokon történjen.

Hogyan kell biztonságosan levenni a használt textil arcmaszkot?

Ügyeljünk rá, hogy a maszk levételekor ne érjünk a szemünkhöz, orrunkhoz vagy szánkhoz, a levétel után pedig egyből mossunk kezet! Amennyiben a maszkot nem azonnal mossuk ki, akkor dupla nejlon zacskóban tároljuk, minden mástól elkülönítve, lehetőség szerint az erkélyen, vagy teraszon.

 

Útmutató a varrással és varrás nélkül elkészíthető arcmaszkok készítéséhez

VARROTT TEXTIL ARCMASZK

Szükséges anyagok:

2 db, kb. 25×15 cm méretű pamutszövet

2 db, 15 cm hosszúságú gumi (vagy befőttes gumi, hajgumi, esetleg zsinór vagy textil madzag)

Tű és cérna

Olló

Varrógép

ÚTMUTATÓ VARROTT TEXTIL ARCMASZKHOZ

1. Vágjon ki 2 db, kb. 25×15 cm méretű négyszögletes pamutszövet darabot. Használjon olyan szorosan szőtt pamutot, mint a steppelt anyag vagy a pamutvászon. Ha nincs más, megteszi egy átlagos póló anyaga is. Illessze a két darab anyagot egymáshoz, a maszkot úgy kell varrni, mintha egyetlen darab anyag lenne.

 

2. A hosszabbik oldalakat hajtsa be kb. 6 millimétert és szegélyezze. Ezután a rövidebb oldalakat hajtsa be kb. 1,2 centit, és varrja le azokat.

 

3. Dugjon át egy kb. 15 cm hosszúságú, 3 mm széles gumiszalagot a maszk két oldalán levarrt szegélyekbe. Ezek lesznek a fülre akasztható hurkok. Használjon egy hosszú tűt vagy hajtűt, hogy átfűzze a gumit a szegélyen. Ha nincs gumiszalagja, használhat hajszalagot vagy gumis fejpántot is, ha pedig csak zsinór áll a rendelkezésére, akkor a kötők lehetnek hosszabbak, így hátul a fejen lehet majd megkötni.

 

4. Óvatosan húzza a gumikat úgy, hogy a csomók a leszegett részen belülre kerüljenek. Gyűrje kicsit össze a maszk széleit a guminál, majd igazítsa úgy a maszkot, hogy kényelmesen elfedje az arcát. Ezután rögzítse varrással a gumi helyét, hogy az ne csúszkáljon.

PÓLÓBÓL GYORSAN VÁGHATÓ TEXTIL ARCMASZK
(varrás nélkül is elkészíthető)

FIGYELEM! 

Mivel az ezzel a technikával elkészíthető maszkok csupán egyrétegűek, mindenképpen duplán, egymást fedve viseljük azokat!

Szükséges anyagok:

Póló

Olló

ÚTMUTATÓ PÓLÓBÓL KÉSZÍTHETŐ ARCMASZKHOZ

FIGYELEM! 

Az itt javasolt textil arcmaszkok nem sebészeti maszkok vagy FFP2 részecskeszűrő félálarcok, hanem lakossági, hétköznapi használatra alkalmas, többször használható maszkok.

Forrás: Semmelweis Egyetem 

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!