Nyálból is kimutatható lehet a koronavírus

Szerző: Semmelweis Egyetem
Az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) nyálból való kimutatásán dolgozik a Semmelweis Egyetem Orálbiológiai Tanszéke, több egyetemi klinikával együttműködésben.

A diagnosztizálásra jelenleg használt PCR-tesztekhez az orrból és a garatból kell mintát venni. Ennél jóval egyszerűbb és gyorsabb, beavatkozást nem igénylő módszer lenne a nyálminta begyűjtése és vizsgálata, amelynek hatékonyságát június óta Covid-19 betegek bevonásával teszteli a Semmelweis Egyetem. 

A különböző vírusok, így a SARS-CoV-2 koronavírus kimutatására a felső légutakból vett kenetminta az általánosan alkalmazott eljárás. A Covid-19 diagnosztizálására használt PCR-teszt elvégzéséhez is az orrból és a garatból nyernek mintát, amelyet csak erre képzett egészségügyi szakember tud levenni megfelelő védőfelszerelésben, továbbá a páciens számára kis kellemetlenséggel járhat. Ennél sokkal egyszerűbb és gyorsabb a nyálminta begyűjtése, amelyhez sem érintkezés, sem szakavatott mintagyűjtő személyzetet igénylő ún. invazív beavatkozás nem szükséges, így sokkal optimálisabb lehet széles körű szűrővizsgálatok gyors elvégzésére – mutatott rá dr. Varga Gábor, az Orálbiológiai Tanszék vezetője, hozzátéve, hogy ezért kezdték vizsgálni a nyál új koronavírus diagnosztizálásban játszott szerepét.

Az előzetes eredmények azt mutatják, hogy a nyálból történő vírusmeghatározás egyenértékű a felső légúti kenetekből származó vírusmérések eredményeivel. A kutatásban részt vesznek az egyetem Covid-19 betegek diagnosztizálásában és ellátásában érintett egységei is, így a Laboratóriumi Medicina Intézet, a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika és a Pulmonológiai Klinika. Amennyiben sikerül igazolni, hogy a nyálminta megfelelő alapanyag a vírus kimutatásához, a következő lépés egy ezen alapuló diagnosztikus készlet kialakítása és bevezetése az egyetemen – mondta dr. Varga Gábor.

A nyállal kapcsolatos kutatásoknak komoly hagyománya van az Orálbiológiai Tanszéken, az pedig az elmúlt 15 évben vált világossá a kutatók számára, hogy a nyálmirigy betegségein túl a nyálból szisztémás kórképek, vírusfertőzések is azonosíthatók.

Forrás: semmelweis.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!