A házak alapanyaga is befolyásolja a környezetszennyezés mértékét

Bele sem gondolunk, de épületeink az emisszió közel egyharmadáért felelősek, a kibocsátás ráadásul már a használatbavétel előtt is jelentős.

Európában évente mintegy 190 millió négyzetmétert építenek be, az érték minden évben nagyjából 1 százalékkal nő. A finnországi Aalto Egyetem és a Finn Környezetvédelmi Intézet csapata szerint a fára való átállás jelentősen csökkenthetné az építkezések környezeti hatásait. Amennyiben az új lakóházak 80 százalékát fából építenék Európában, az épületek 55 millió tonna szén-dioxidot tudnának elraktározni évente. Ez nagyjából az európai cementipar éves emissziójának 47 százalékával egyenlő.

Ali Amiri, az Aalto Egyetem doktorandusza szerint ez az első alkalom, amikor különböző forgatókönyvek alapján mérték fel az európai fás építkezések szénelraktározó képességét. A szakértő hozzátette, bíznak benne, hogy tanulmányuk hatására nőni fog a fából készített struktúrák aránya a kontinensen.

A kutatók 50 korábbi esettanulmány adatait használták fel, és három csoportba osztották az épületeket a felhasznált fa mennyisége alapján. A legalacsonyabb kategóriájú házak négyzetméterenként 100 kilogramm szén-dioxidot tudtak elraktározni, míg a középső 200-at, a legmagasabb pedig 300 kilót. Úgy tűnik, a fa típusa nem, csupán a térfogata befolyásolta az értéket. A csapat azt is modellezte, miként csökkenthetné Európa 2040-ig 55 millió tonnával a kibocsátást. Amennyiben 2020-ban az új lakóépületek 10 százalékát a 100 kilogrammos kategóriának megfelelően hozzák létre, úgy 2040-ig 80 százalékra kellene nőnie a faépületek arányának. A magasabb kategória használata gyorsíthatja a folyamatot.

Az épületek kibocsátásnak csökkentésekor a fókusz eddig az energiarendszereken volt. Az új vizsgálat azt bizonyítja, hogy a felhasznált alapanyagok is kulcsfontosságúak lehetnek, fontos azonban, hogy a fát fenntartható módon szerezzék be.

Forrás: ng.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!