A fényszennyezés hatása az élőlényekre

A mesterséges fények óriási hatást gyakorolnak a természetre, éppen ezért csökkentenünk kéne e szennyezést.

Dirk Sanders, az Exeteri Egyetem kutatója és kollégái friss tanulmányukban arra jutottak, hogy a mesterséges éjszakai világítás óriási hatást gyakorol a természetre, és ahol lehetséges, korlátozni kellene a fényeket. A csapat nagyjából száz korábbi vizsgálat eredményeit elemezte.

Úgy tűnik, a fényszennyezés az állatok viselkedésére és szervezetére is hat, a jelenség főként a hormonszint, illetve az alvás és ébrenlét alakulásában figyelhető meg. Az alvást szabályzó melatonin például minden tanulmányozott állatnál csökkent az éjszakai fények hatására. Kevin Gaston, az egyetem munkatársa szerint a problémával már rengetegen foglalkoztak, kutatásukkal viszont össze tudták fésülni az eddigi adatokat. A szakértő hozzátette, azt hihetnénk, hogy a jelenség hátterében az erős fény áll, valójában azonban már az alacsonyabb szintű mesterséges fény is hat az élőlényekre.

„Különbségeket találunk az éjszakai és a nappali fajok között” – mondta Sanders. A kutató szerint a jellemzően éjszakai életmódot folytató rágcsálóknál például csökkent az aktivitás, míg a madarak hosszabb ideig énekelnek, illetve táplálkoznak.

A klímaváltozáshoz hasonlóan a fényszennyezés is kedvezően hat bizonyos fajokra. Ennek ellenére a jelenség komoly beavatkozás a természetbe, a kutatók pedig úgy vélik, hogy törekednünk kell a hatások csökkentésére. Gaston szerint a világítást csak ott lenne szabad használni, ahol valóban szükség van rá, a fényszennyezésre pedig úgy kell tekintenünk, mint bármilyen másik szennyezésre.

Forrás: ng.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!