Nem csak Ázsia felelős a műanyagszennyezés elterjedéséért

Bár sokan úgy vélik, hogy a műanyagszennyezéshez a leginkább az ázsiai országok járulnak hozzá, az Egyesült Államok szerepéről is érdemes beszélni.

Egy friss tanulmány alapján Amerikának a vártnál jóval nagyobb szerep jut a műanyagkrízisben. A 2016-os adatok azt mutatják, hogy az Egyesült Államok 42 millió tonna műanyag hulladékot állított elő, ebből pedig 1,1-2,2 millió tonna áramlott a környezetbe, illetve került külföldre. Lakosságarányosan az Egyesült Államok a legnagyobb szennyező, az országot az Egyesült Királyság és Dél-Korea követi.

A korábbi vizsgálatok szerint Amerikánál jóval nagyobb szennyezők is léteznek. Ennek oka az, hogy a helyi hatóságok csak azokról a hulladékokról vezetnek pontos adatokat, amelyek hivatalosan bekerülnek a rendszerbe, így a lerakókba és újrahasznosítókba. Kara Lavender Law, a Sea Education Association nonprofit szervezet munkatársa kollégáival ezért úgy döntött, alaposabban is utánajárnak az amerikai szennyezésnek.

Az eredmények alapján legalább 510 ezer, legfeljebb 1,5 millió hulladék kerül az óceánokba az Egyesült Államokból. Pontos becslést nehéz adni, hiszen nem könnyű nyomon követni, hogy mi is történik az előállított hulladék azon 51 százalékával, melyet külföldre szállítanak. A probléma az, hogy a fogadó országok sok esetben képtelenek megfelelően kezelni a műanyagot, így az a környezetbe kerül.

Az amerikai szemétexport 2016-ban érte el csúcsát, azóta sok korábbi fogadó, köztük Kína, tilalmat vezetett be a műanyag importjára. Ennek hatására egyre több hulladék halmozódik fel az Egyesült Államokban, ahol egyre fontosabbá válik az új hulladékkezelő alternatívák megtalálása.

Forrás: ng.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!