Hordozható rákdiagnosztikai eszközt hoztak létre

Szerző: Medical Online
Létrehoztak egy hordozható eszközt, amely a vércukorszintmérő készülékekéhez hasonló gyorsasággal tud tájékoztatást nyújtani a daganatos betegségek állapotáról.

A McMaster és a Brock Egyetem tudósai közösen hoztak létre egy USB-kulcsra emlékeztető, hordozható rákdiagnosztikai eszközt Kanadában. A szerkezet alkalmas a daganatos betegségek előrehaladásának otthoni nyomonkövetésére is. A készülék működési mechanizmusa hasonlít a vércukorszintmérő szerkezetekéhez.

A procedúra keretében a felhasználó a saját véréből egy parányi mintát egy reagenst tartalmazó fiolába juttat, majd az így keletkezett keveréket egy tesztcsíkra cseppenti. Ezt követően a csíkot egy speciális olvasóba csúsztatja, és a szerkezet pár perc alatt felméri az (esetlegesen jelenlevő) antigének mennyiségét. Az eredményeket a készülékkel szinkronizált okostelefonon lehet ellenőrizni.

A szerkezet jelenleg prosztata-specifikus antigének felismerésére van kiképezve, de a technológia más rákos vagy egyéb típusú megbetegedések markereinek azonosítására is átprogramozható. Az információgyűjtés így annyira gördülékennyé válik, hogy gyakorlatilag bárhol és bármikor elvégezhető.

Fotó: Georgia Kirkos, McMaster Egyetem

Forrás: medicalonline.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!