Új szabályok: az éttermekben is viselni kell a maszkot

November 2-tól a szórakozóhelyeken és a vendéglátásban is kötelező lesz a maszkhasználat, amelyet kizárólag az étel és az ital elfogyasztásának idejére lehet levenni.

A hatályos jogszabályok szerint jelenleg kötelező a maszk viselése tömegközlekedési eszközön kereskedelmi üzletekben, mozikban, színházakban, könyvtárakban, egészségügyi és szociális intézményekben, a gyűléseken és a sportrendezvényeken, valamint az ügyfélszolgálati irodákban is. Az üzemeltetőnek kell intézkednie arról, hogy aki felszólításra sem hajlandó felvenni a maszkot, az ne vehesse igénybe a hely szolgáltatását.



Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában elmondta: „Hétfőtől megvan a joga a rendőrségnek, hogy bezárja az éttermeket, vendéglátóhelyek, ha ott nem tartják be a szabályokat. Mindenkinek hozzá kellett szokni a jelenlegi helyzethez, hétfőtől az ellenőrzéseknél új világ kezdődik. Eddig volt az, hogy a rendőr segít, elmagyaráz, kér, mostantól a büntetés jön.” 

Kiss Róbert alezredes hangsúlyozta: abban az esetben, ha a rendőrség ismételt vagy a figyelmeztetés ellenére történő maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyását észleli, a törvény lehetőséget enged 150 ezer forintig terjedő helyszíni bírság kiszabására is.

A rendőrség idén is készül a mindenszentek ünnepével és a halottak napjával kapcsolatos feladatok végrehajtására. A közbiztonságért és a közlekedésbiztonságért felelősséget vállaló szervezetekkel együtt fognak szolgálatot ellátni, mivel várhatóan megnövekszik a forgalom és csökkenteni akarják a balesetveszélyt. Céljuk az is, hogy ne legyenek a megemlékezések nyugalmát veszélyeztető cselekmények, továbbá fenn tudják tartani a temetők, közterületek, nyilvános helyek közrendjét és közbiztonságát.
Aki teheti, tömegközlekedéssel közelítse meg a temetőt, a járművön és a várakozóhelyen is viseljen maszkot.

Forrás: koronavirus.gov.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!