Mégsem a geomágneses mezők okozzák a cetfélék partra vetődését

Habár mind a cetfélék partra vetődése, mind a geomágneses háborgást okozó naptevékenység időszakos viselkedést mutat, a kettő közt, úgy tűnik, mégsincs összefüggés.

Talán a világ egyik leginkább szívbe markoló látványa a tengerpartra kivetett delfinek vagy bálnák tömege, amely egyes partokon rendszeresen előfordul. A jelenség okát évtizedek óta igyekeznek feltárni, s különböző elméletek születtek, pl. időjárási események, vagy a hadászati tevékenység, és az aktív szonárok használata, vagy akár a halászflották jelenléte.

Ezek közt a leginkább elfogadott az volt, hogy a naptevékenység miatt a földi mágneses mező különböző fokú háborgásai (amelyek pl. a sarki fényeket is okozzák) felelhetnek az állatok viselkedéséért. Nemrégiben egy amerikai kutatócsoport azonban arról számolt be új tanulmányában, hogy az elemzéseik alapján nincs összefüggés a földmágnesség és a cetfélék e viselkedése közt.

A kutatócsoport azt vizsgálta meg, hogy a cetfélék navigációját befolyásolják-e a Naphoz köthető geofizikai események azokban a cetfajokban, amelyek rendszeresen partra vetődnek világszerte. Az máig sem ismert, hogy mi módon érzékelhetik a mágneses mezőt ezek az állatok, bár egyes delfinekben találtak magnetit-kristályokat. A kutatók egy olyan elképzelt helyzetet elemeztek, amelyben a nyílt óceán helyett a partokhoz vezeti a mágnesség az állatokat, s azok ott az ismeretlen környezet miatt megzavarodnak és kivetődnek a fövenyre.

Három helyszínt vizsgáltak meg, egy új-zélandi, egy brit és egy USA-beli partszakaszt, ahol rendszeresek a tömeges partra vetődések, 1990-től kezdve összesen 348 esetről készült részletes leírás. Ugyanezen helyszínekre a kutatók visszamenőleg kikeresték a partra vetődések ideje körül (előtte-utána intervallumban) mért geomágneses adatokat, és számítógép segítségével kiszámolták a mágneses tér óceánfelszínnel párhuzamos összetevőjének változásait, majd statisztikai elemzés alapján keresték az összefüggéseket a partra vetődésekkel.

Az elemzések szerint nincs összefüggés a két esemény közt, a partra vetődést megelőző 30 napon belüli időszakban nem sikerült kimutatni értékelhető kapcsolatot a mágneses térerősség s a kivetődés között. Amikor két évre tolták ki a vizsgált időszakot, kiugrott azonban egy szezonális mintázat mindkét eseményben, ám ezek a kutatók szerint csupán annak köszönhetőek, hogy mind a partra vetődés, mind a geomágneses háborgások szezonális mintázatot mutatnak, külön-külön is.

Az amerikai Cape Cod esetében a kivetődés előtt 50 nappal mért geomágneses eseménnyel állt fenn statisztikai kapcsolat, míg az új-zélandi helyszín esetében ez az időszak 200 nap volt. Azonban mindkét esetben, könnyen érthető módon, kizárható, hogy a partra vetődést ilyen nagyon hosszú idővel előzze meg az a feltételezett hatás, amely a mágneses háborgásból adódhatna.

Úgy tűnik tehát, hogy a földmágnesség változásai nem hozhatók közvetlen összefüggésbe a partra vetődésekkel, azonban a szakemberek szerint az már előfordulhat, hogy részét képezik egy számos környezeti tényezőből, pl. vízhőmérséklet, árapály, stb. összeálló hatásrendszernek. A kutatócsoport úgy véli, ideális volna, ha gépi tanulás segítségét vennék igénybe a lehetséges összefüggések feltárásában.

Forrás: ng.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!