Akár fejfájást is okozhat a kontaktlencse

A fejfájást – legyen az időnként megjelenő vagy tartós – sokszor fogjuk a változékony időre. Azonban a tarkó- és halántéktáji fejfájás akár valamilyen egészségügyi problémára is utalhat, de könnyen lehet, hogy a fájdalom hátterében a kontaktlencse viselése áll.”

A rendszeres szédülés, a hányinger és a tartós fejfájás nagymértékben képes kibillenteni mindenkit a komfortérzetéből. Amennyiben a probléma folyamatosan fennáll, gyanakodhatunk látásproblémára is.

 Nem mindegy, hányszor pislogunk

A digitális világban egész nap a számítógép monitorját nézzük, vagy éppen a telefonunk kijelzőjét fürkésszük, ami nem kedvez a látásunknak. Arról például hallott már, hogy a monitor előtt eltöltött idő csökkenti a pislogás gyakoriságát? Akik számítógép előtt végzik a munkájukat, vagy tanulás miatt sok időt töltenek a monitor előtt, percenként csupán 7-10-szer pislognak, pedig 22-24 pislogás lenne ideális percenként. Ez meglehetősen megterhelő a szem számára, gyakran okozhat szemszárazságot, fáradtságérzetet vagy éppen tompa fejfájást. Különösen azoknál jelentkezhetnek ezek a tünetek, akik kontaktlencsét viselnek.

Rosszul illeszkedő lencsék

Amennyiben a szokásostól eltérő fejfájást tapasztal, és a közelmúltban kezdett el szemüveget vagy kontaktlencsét viselni, avagy váltott egy új típusra, akkor az ok egyértelműen a látásjavító eszköz lehet. Ebben az esetben mindenképpen keressen fel egy megbízható szemorvost, hogy minél előbb megoldódjon a probléma. Előfordulhat ugyanis, hogy a lencse rosszul illeszkedik. Ilyenkor az könnyen kiszáradhat, megmerevedhet, úszhat a szemen vagy akár összezsugorodhat, szúrhatja a szemet és torzíthatja a látást.
 
Presbyopia avagy öregszeműség

Az életkorunk előrehaladtával a szem alkalmazkodó képessége megváltozik, ami azzal jár, hogy a szemlencse közeli fókuszáló képessége folyamatosan csökken. Ha már elmúlt 40 éves és előfordult, hogy a szeme nem volt képes a kisebb méretű, közeli szövegre vagy tárgyra fókuszálni, akkor önnél elkezdődött a korral járó szemromlás. A szemnek ez a fajta erőlködése is oka lehet a fejfájásnak. „Amennyiben valaki nem jól lát, hajlamos arra, hogy hunyorgással segítsen rá az éleslátásra. Ez azonban nem csupán a szemet, de a szemkörnyéki izmokat is jelentősen igénybe veszi. Nem célszerű erre rászokni, a folyamatos hunyorgás akár homloktájéki fájdalomhoz is vezethet” – mondja Dr. Nagymihály Attila, a Budai Szemészeti Központ intézetvezető főorvosa. Hogyha nem szereti hordani a szemüveget, a kontaktlencse viselése pedig egyre több kényelmetlenséggel és visszatérő fejfájással jár, akkor érdemes elgondolkodnia a lézeres szemműtét vagy műlencse műtét lehetőségén. A mai eljárások annyira gyorsak és kíméletesek, hogy teljesen fájdalommentesen kaphatja vissza az éleslátását néhány perc alatt. A beavatkozás után pedig nem csupán a kontaktlencséjétől szabadulhat meg, de búcsút inthet a fejfájásnak is.

Forrás: Budai Szemészeti Központ

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!