A lelki egészség alapjai

2020. 10. 29.
Szerző: Szécsi Judit
|
„Mens sana in corpore sano” / Ép testben ép lélek – tartja a mondás, és valóban, mind vágyunk arra, hogy kiegyensúlyozott életet éljünk. Számtalan önsegítő könyv, a legkülönfélébb szakemberek és tréningek állnak rendelkezésünkre, hogy megtaláljuk a harmóniát életünkben, és boldogok legyünk.

Évente elkészül az országunk boldogságtérképe, a boldogságnak van világnapja, mégis talán sokaknak nehezen megfogható, miben is rejlik a lelki egészségünk titka. Cikkünkben körbejárjuk, mi járulhat hozzá ahhoz, hogy harmonikus életet éljünk.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az egészséget már nem pusztán a betegség hiányaként értelmezi, az újabb megközelítés szerint egyszerre jelenti a fizikai, lelki és társadalmi jóllétet. A lelki egészség továbbá nem egy állandó dolog, sokkal inkább a cselekvéseink által időről időre létrehozott állapot.

Rohanó világunkban állandóan lavírozunk a különféle teendők közt, mindenki folyamatos időhiányt él meg, általában önmagát szorítja háttérbe. A kiégés nem csak a munkahelyekkel kapcsolatban jelenik meg, bizony általánosságban az életünkben is jelen lehet a mindennapi robotolás miatt.

Elengedhetetlen volna figyelni arra, hogy a teendőink mellett szorítsunk helyet az ún. énidőnek is, amikor csak magunkkal foglalkozhatunk, lehetőleg rendszeresen. Ez lehet egy félórás séta este, vagy egy reggeli futás, de egy érdekes könyv olvasása a fürdőkádban is. A felfokozott tempójú rohanásban ugyanis szüksége van testünknek és szellemünknek egyaránt a lelassulásra.

Fontos, hogy tevékenységeink többsége olyan legyen, melyet szívesen végzünk. Ha ugyanis az ember munka közben kompetensnek, hatékonynak éli meg magát, rendszeres (pozitív) visszajelzéseket kap, sokkal motiváltabbá válik.

A pozitív pszichológia tudományága foglalkozik a tökéletes élmény (ún. flow) megélésével, ami a legkülönfélébb tevékenységek végzése közben átélhető. Lényege, hogy olyan dolgot csináljunk, ami kihívást jelent, ám ez ne haladja meg túlságosan a képességeinket. Ekkor szinte eggyé válunk a feladattal, elmúlik a tér és idő érzékelése, teljesen belefeledkezünk elfoglaltságunkba, maga a tevékenység válik jutalmazó értékűvé számunkra. Fontos, hogy mindezt olyankor nem tudjuk átélni, ha az adott feladat túlságosan könnyű, vagy épp szorongatóan nehéz számunkra.

Érdemes megvizsgálnunk azt is, milyen a kapcsolatunk önmagunkkal, hogy állunk az önelfogadással, önszeretettel, önbecsüléssel. Jó tesztje ennek, hogyan jellemeznénk önmagunkat: kritikusan vagy pozitív tulajdonságokkal írnánk le a személyiségünket.

Önmagunk elfogadása számos egyéb dologgal is kapcsolatban áll. Az az ember, aki reálisan látja önmagát, gyorsabban alakít ki baráti és párkapcsolatot, képes arra, hogy elfogadja a társak támogatását, a kritikus visszajelzéseket pedig nem sértésnek vagy elutasításnak veszi. Összességében jobban tud táplálkozni a másik embertől jövő szeretetből is. Az érem másik oldalán pedig ott van, hogy mennyire ismerem fel a stresszkeltő, bántalmazó kapcsolatokat, képes vagyok-e kilépni az ilyen helyzetekből.

Önmagunk szeretetével szorosan összefügg az öngondoskodás is: mennyire figyelek oda a helyes táplálkozásra, igyekszem-e kipihenni magam, rendszeresen sportolok-e, kialszom-e magam, egyszóval képes vagyok-e időről időre előtérbe helyezni önmagamat és a szükségleteimet. Fontos tudatosítani, hogy ahogyan az izmoknak is szüksége van két edzés közt a pihenésre, úgy lelkünk is igényli a regenerálódást.

Az önbecsüléshez szervesen kapcsolódik az is, hogy életünkben milyen célkitűzéseink vannak, mi felé haladunk. Azok az emberek, akik irreális célokat hajszolnak, gyakran teljesen leértékelik önmagukat. Ha azonban az ún. ideális én és az aktuális én közt nem túl nagy a szakadék, tehát reális elvárásokat támasztok magammal szemben, egyfajta önmegerősítő körként egyre magabiztosabbá és motiváltabbá válok az életemet illetően.

Nagyon fontos továbbá, hogy a problémák megoldásában mennyire vagyunk hatékonyak, a stresszel szemben milyen megküzdési módjaink vannak, képesek vagyunk-e a hibáinkból tanulni. Ha levonjuk a megfelelő konzekvenciákat egy-egy nehéz élethelyzet megélését követően, az segít abban, hogy erősödjön a megküzdő képességünk.

Az ún. reziliencia, azaz rugalmasság arra utal, hogy az ember mennyire képes stabil maradni egy-egy nehéz élethelyzet, betegség, krízis után, vagyis milyen hamar tudja a testi-lelki egyensúlyt ismételten helyreállítani. Ez egy fejleszthető tulajdonság, mely a tapasztalatok integrálásából táplálkozik.

A megküzdési módok tekintetében fontos, hogy az ember megtanulja pozitívan átkeretezni az életében tapasztalt nehézségeket és problémákat. Alapvetően fontos, hogy indulatainkat ne „kicselekedjük” magunkból, hanem próbáljuk meg érzéseinket, gondolatainkat, problémáinkat jól megfogalmazni önmagunk és környezetünk számára. Szerencsés, ha van olyan személy az életünkben, aki képes empatikusan megérteni a nehézségeinket, támogatást nyújtani, többek közt ezért is érdemes pszichológushoz fordulni.

A hatékony stresszkezeléshez elengedhetetlen, hogy legyen olyan eszköztárunk, amit szükség esetén be tudunk vetni. A kapcsolati tőkénk mellett érdemes elsajátítani valamiféle stresszkezelési technikát is, melynek első lépése, hogy megtanuljuk felismerni és azonosítani, melyek azok a faktorok az életünkben, amik a bennünk rejlő stresszt okozzák. Az autogén tréning, különféle relaxációs módszerek, légzéstechnikák, a jóga, de bármilyen sporttevékenység nagyon hatékony a felgyülemlett feszültségek levezetésében.

Összességében láthatjuk, hogy a kiegyensúlyozott életet aktívan, mi tudjuk kialakítani saját magunk számára, melyben az első lépés a saját gyengeségeink és erősségeink, elakadásaink és erőforrásaink felismerése, tehát az önismeret, a tudatosság. Ennek mentén képessé válunk a fejlődésre, változásra, ami a lelki egészségünk alapja.

Lelked rajta

1992 óta emlékeznek meg minden évben a lelki egészségről, melynek megerősítésére fogadd meg az Ír Mentálhigiénés Szövetség ajánlását:

  • Merj a „tökéletes” helyett „elég jó” lenni!
  • Szánj időt magadra!
  • Vegyél részt közösségi kezdeményezésekben!
  • Minden nap légy aktív a lehető legtöbb módon!
  • Tölts időt olyan emberekkel, akikkel jól érzed magad!
  • Nevess minden nap!
  • Aludj eleget!
  • Bátran fogadj el segítséget másoktól és kérj te magad is!
  • Jusson eszedbe, hogy a rossz sem tarthat örökké!
  • Beszélj a problémáidról!

ADVENTI AJÁNDÉK

Még sok adventi érdekességgel és meglepetéssel készülünk olvasóinknak...

Decemberi „esküvő” kvíz

Ha decemberben kitölti esküvői kvízünket, megnyerheti a lovasi Márffy Ház 25%-os kedvezményét, amelyet kifejezetten olyan pároknak kínálnak fel, akik még keresik a tökéletes helyszínt: a gyönyörű, Veszprém megyei településen meseszerű környezetben várják a párokat és a násznépet!

 

Játszom » Mi ez a játék? Részletek és szabályok »

A nyitólapról ajánljuk

#KORONAVÍRUS

Fertőzött:
221 073
Kórházban:
7 884
Elhunyt:
4 977
Tesztek:
1 653 780
Magyarországi adatok – Legutolsó frissítés dátuma: 2020.12.01. 09:00
Decemberi akció

Otrivin Rapid 1 mg/ml adagoló oldatos orrspray

10 ml

1 920 Ft

192 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Magnézium Béres 375 mg + B6 filmtabletta

30 db

1 850 Ft

61,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Algoflex Izom + Ízület retard kemény kapszula

20 db

1 800 Ft

90 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Tebofortan® 120 mg filmtabletta

30 db

4 390 Ft

146,3 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

D3-vitamin Béres 1600 NE tabletta

90 db

2 150 Ft

23,9 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Neo Citran belsőleges por felnőtteknek

10 tasak

2 260 Ft

226 Ft/tasak
Vény nélkül kapható gyógyszer

Strepfen® DIREKT 16,2 mg/ml szájnyálkahártyán alkalmazott oldatos spray

15 ml

2 430 Ft

162 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Cationorm® Emulziós szemcsepp

10 ml

2 530 Ft

253 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköz*

Proliver tabletta

30 db

1 242 Ft

41,5 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Rubophen 500 mg tabletta

20 db

1 390 Ft

69,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Mucopront 375 mg kemény kapszula

50 db

2 170 Ft

43,4 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sinupret® forte bevont tabletta

20 db

2 660 Ft

133 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nicorette® Quickspray 1 mg/adag szájnyálkahártyán alkalmazott oldatos spray

13,2 ml

3 960 Ft

300 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Advil® Ultra Forte lágy kapszula

16 db

2 060 Ft

128,8 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

ACC® LONG 600 mg pezsgőtabletta

10 db

2 110 Ft

211 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Robitussin™ Antitussicum szirup

100 ml

1 740 Ft

17,4 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Novo C plus Liposzómális C-vitamin lágykapszula

60 db

3 490 Ft

58,2 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Mebucain® Mint 2 mg/1mg szopogató tabletta

20 db

1 520 Ft

76 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Elinix® probiotikum kemény kapszula

28 db

2 780 Ft

99,3 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ambroxol-TEVA 3 mg/ml szirup szájfecskendővel

100 ml

1 680 Ft

16,8 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Dipankrin® Optimum 120 mg gyomornedv-ellenálló filmtabletta

60 db

1 990 Ft

33,2 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Centrum® Nőknek 50+ A-tól Z-ig® multivitamin

30 db

2 990 Ft

99,7 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Gaviscon borsmenta ízű rágótabletta

48 db

2 080 Ft

43,3 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Stodal® Neo szirup

200 ml

1 820 Ft

9,1 Ft/ml
Vény nélkül kapható homeopátiás gyógyszer jóváhagyott terápiás javallat nélkül
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Friss cikkeink

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2020. decemberi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el