Sikeresen emelkedik a galápagosi madárkolóniák száma

Rekord emelkedést mutat a két madárfaj létszáma a nemrégiben elvégzett átfogó felmérés alapján.

A Galápagos-szigetek két endemikus faja, a galápagosi pingvin (Spheniscus mendiculus) és a röpképtelen kormoránféle, a csököttszárnyú kárókatona (Phalacrocorax harrisi) egyaránt rekord léptékben gyarapodott egy néhány napja közzétett jelentés alapján. A két madárfajt hosszú ideje figyelik, népességükre vonatkozó adatok az elmúlt 3 évtizedből állnak rendelkezésre. A galápagosi pingvin a világ egyetlen trópusi pingvinfaja, s egyúttal a legkisebb is mindegyik közt.

A Galápagosi Nemzeti Parkban a Charles Darwin Alapítvány végez rendszeres felméréseket a tengeri madarak körében, a 2020 szeptemberi adatokról sajtóközleményben számoltak be. Az alapítvány és a nemzeti park szakemberei közösen végezték az állományfelmérést Isabela, Fernandina szigetein, és a Marielas szigetecskék területén. Gustavo Jiménez-Uzcátegui, a Charles Darwin Alapítvány tengerimadár-felméréseit vezető kutató elmondta: „A felmérést személyes megfigyelésekkel végezzük, vagyis kis csónakokon közelítjük meg az élőhelyeket, és minden egyes, a part közelében tartózkodó madarat számba veszünk.”

A pingvinek egy év alatt is jelentősen szaporodtak, míg 2019-ben 1451 madár volt, idén már 1940-et számláltak meg a szakemberek. A csököttszárnyú kárókatona létszáma 1914-ről 2290-re gyarapodott egy év alatt.

Mindkét esetben egészséges kolóniákat találtak a felmérés során, amelyekben 86 százalékban felnőtt, vagyis szaporodóképes korú madarak voltak. Ez a jövőre nézve igen kecsegtető eredmény.

„Az idei felméréskor e két faj mellett 21 másik tengeri madarat is megfigyeltünk, pl. a kéklábú szulát, a barna gödényt, vagy különféle cséreket, ezek mind a tengerparti területeken pihentek vagy táplálkoztak” – tette hozzá Jiménez-Uzcátegui. A munkálatokat magánadományok tették lehetővé, a természetvédő adakozók finanszírozzák a pingvinek, a kormoránok és a galápagosi albatroszok rendszeres állományfelmérését.

E madarak annak köszönhetik a táplálékukat, hogy a Galápagos-szigetek közelébe a hideg tengeráramlat tápanyagban kellően dús vizet szállít, amelyben a tengeri élővilág gazdag, így bőven jut ennivaló számukra. 2020-ban, a La Niña időjárási helyzete miatt ez még fokozottabb, a hűvösebb tengerfelszíni hőmérséklet tovább növelte a táplálék mennyiségét, a madarak pedig ennek következtében nagyobb számban és sikeresebben szaporodtak.

A következő hasonló felmérésre 2021 szeptemberében kerül majd sor.

Forrás: ng.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!