Aggodalomra ad okot a svájci gleccserek gyors olvadása

Szerző: MTI
A svájci gleccserek 2020-ban is rohamosan olvadtak, miközben még sohasem esett ilyen kevés hó az Alpok legnagyobb gleccserének térségében.

Bár 2020 nem volt a szélsőségek éve, a svájci Alpok gleccsereinek nagysága tovább csökkent, riasztó mértékben, teljes két százalékkal – számolt be róla a Svájci Tudományos Akadémia éves tanulmánya.

Ez a hanyatlás beleillik az elmúlt 10 év átlagába, de az adatok akkor is „nagyon aggasztóak” – fogalmazott a jelentés szerzője, Matthias Huss, a Gleccserfigyelő Hálózat (GLAMOS) tudósa.

Az eredmények szerint a gleccserek nagyon sokat veszítettek tömegükből, és az évi két százalékos csökkenés tényleg nagyon jelentős – hangsúlyozta. Az elmúlt 60 évben a svájci gleccserekből annyi víz olvadt ki, amennyi a svájci-német-osztrák határon 63 kilométeres hosszúságban húzódó Boden-tó feltöltésére is elég lett volna.

A jelentés egyik legaggasztóbb megállapítása azonban az Aletsch-gleccserre vonatkozik, az Alpok legnagyobb gleccserére, amelynek térségében idén rekord kevés hó gyűlt össze. A gleccser nagyságát a tengerszint felett 3466 méteren álló Jungfraujoch-csúcstól mérik, ami olyan magasan van, hogy következetesen mutatja a gleccser növekedését. A mérések megkezdése (egy évszázad) óta azonban még sohasem volt ilyen kevés a felhalmozódott hó mennyisége.

Elég hideg van fent, de nagyon kevés hó esett, és ez nagyon rossz jel az Alpok legnagyobb gleccsere számára – mondta a kutató. A 86 négyzetkilométer kiterjedésű gleccsernek, amely becslések szerint 11 milliárd tonna jeget tartalmaz, a századforduló óta egy kilométerrel húzódott vissza a nyelve.

Egy 2019-ben megjelent tanulmányban a zürichi műszaki egyetem, az ETH kutatói arra a megállapításra jutottak, hogy 2100-ra az Alpok mintegy 4000 gleccserének 95 százaléka eltűnhet, ha az üvegházhatású gázkibocsátást nem sikerül visszaszorítani.

Ha a 2015-ös párizsi klímaegyezménynek sikerülne teljes mértékben érvényt szerezni, és ezzel két Celsius fok alá szorítani a hőmérséklet globális növekedését, az előrejelzés szerint az Alpok gleccsereinek kétharmada akkor is elolvadna. „De akkor legalább valamennyi megmaradna belőlük, hogy csodálhassuk” – mondta Huss.

Forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!