Még mindig sokat mobilozunk közlekedés közben

Szerző: MTI
Nemcsak autót vezetve, hanem gyalogos közlekedés, biciklizés vagy rollerezés közben is hajlamosak mobilozni az emberek – állapította meg egy friss kutatás.

A telefonhasználat az esetek kétharmadában beszélgetést jelent. Headsetet csak minden második ember használ, azaz ugyanennyien vannak, akik a kezükben tartott mobiltelefonnal bicikliznek.

A telefonálás mellett a zenehallgatás és a navigáció használata gyakori még kerékpározás és rollerezés közben. Kiugró veszélyforrást jelent az üzenetváltás: ez a tevékenység a megkérdezettek mintegy ötödére jellemző közlekedés közben, és az átlagosnál gyakrabban fordul elő a nők, valamint a fiatalok körében.

Gyaloglás közben szinte mindenki használja a mobiltelefonját, a leggyakrabban beszélgetésre, zenehallgatásra és csetelésre. A megkérdezettek 74 százaléka teszi el a mobiltelefonját arra az időre, amíg gyalogosként átkel a zebrán. A nők és a fiatalabb korosztályba tartozók jellemzően óvatosabbak, és a nem Budapesten élőket is fokozottabb odafigyelés jellemzi.

Kitértek arra is, hogy a megkérdezettek 45 százalékának egy vagy több olyan ismerőse is van, aki szokta használni az okostelefonját, miközben részt vesz a forgalomban. Az emberek több mint 85 százaléka szerint valamennyire veszélyes jelenségről van szó, a kutatás adatai szerint tehát rengetegen hánynak fittyet a saját biztonságukra.

A felmérést 18-59 éves, okostelefonnal rendelkezők körében - kor, nem, iskolai végzettség, lakóhely településtípusa és régiója szerint reprezentatív módon – 1121 ember megkérdezésével végezték.

Forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!