A hasmenés okai gyerekeknél

Szerző: Allergiaközpont
A csecsemőknél, kisgyermekeknél jelentkező hasmenés oka lehet fertőzés, de jelentkezhet akár a hozzátáplálás időszakában is, az új ételek bevezetése kapcsán. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergiaspecialista, az AllergiaKözpont orvosának segítségével a leggyakoribb kiváltó okokat vesszük sorra.

Csecsemőkori hasmenés – tejallergia tünet?

A 6 hónapnál fiatalabb csecsemők körében jelentkező hasmenés oka gyakran tejallergia. Anyatejes és tápszeres babáknál egyaránt jelentkezhet. Az anyatejjel a kicsi szervezetébe jutó allergén fehérjék, vagy a tehéntej alapú tápszerek okozhatnak gondot. Ilyen esetben az édesanya tejmentes diétája, vagy a tápszer cseréje jelent megoldást a hasmenés kezelésére.

Fertőzés is lehet a hasmenés oka

A közösségbe, bölcsődébe vagy óvodába került gyerekeknél hasmenés jelentkezhet különböző fertőzések következtében. Salmonella, calici-, vagy rotavírus fertőzés tünete is lehet. Ilyenkor rendszerint egyéb panaszok is, például étvágytalanság, hányinger, hányás, láz is jelentkeznek. A nagyobb, közösségbe járó testvér átadhatja a fertőzést a kisebbeknek. Fertőzéses hasmenés esetén fontos a rendszeres folyadékpótlás, a kiszáradás megelőzése gyerekeknél. Ha ez nem sikerül, akár kórházi kezelésre is szükség lehet.

Ételallergia tünete is lehet

6 hónapos kor után, a hozzátáplálás időszakában jelentkező hasmenés esetén gondolni kell az ételallergia lehetőségére is. Ételallergia esetén a hasi tünetek mellett jellemzően valamilyen bőrtünet is jelentkezik, például kiütés, viszketés, ekcémás foltok. A hozzátáplálás időszakában fontos, hogy egyszerre csak egy új ételt vezessünk be, így tünetek esetén jó eséllyel a kiváltó okot is meg tudjuk nevezni.

A pontos diagnózishoz a problémás ételt ki kell vezetni az étkezésből, majd néhány hét elteltével ismét fogyaszthatja. és meg kell figyelni, hogy jelentkeznek-e újra a tünetek. Emellett komplex allergiateszt elvégzésére is van lehetőség, ha a gyermekorvos vagy allergológus úgy ítéli meg, hogy szükséges.

Alkalmi hasmenés okai gyerekeknél

Az ünnepi időszakban, születésnapok után is jelentkezhet hasmenés gyerekeknél. Ilyenkor egyszerű túlevés, gyomorrontás okozza a tüneteket, a túl sok édesség vagy a kedvenc ételének lakmározása vezet a hasi panaszok megjelenéséhez. A tünetek diéta mellett rendszerint rövid időn belül enyhülnek.

Szintén gondot okozhat, ha a gyermek túl sok gyümölcslevet fogyaszt. A megelőzés érdekében fontos, hogy változatos innivalókkal kínáljuk a gyereket, a tízóraira vagy uzsonnára fogyasztott gyümölcslevek mellett a napi folyadékbevitel döntő részét inkább vízzel, ásványvízzel biztosítsuk.

A tejcukor is gondot okozhat

Laktóz intolerancia, vagyis tejcukor-érzékenység már gyermekkorban is jelentkezhet. Ritkább esetben lehet veleszületett, de gyakoribb, hogy 12 éves kor körül, a tejcukrot lebontó laktáz enzim termelődésének csökkenése miatt jelentkeznek a tünetek.

A laktózérzékenység lehet átmeneti is, például antibiotikum kúrát követően is felléphet. A hasmenés mellett gyakori tünete a hasfájás, puffadás, hasi görcsök és intenzív bélhangok. A panaszok a tejtartalmú ételek fogyasztása után 1-1,5 órával jelentkeznek.
Ha a tünetek és a kivizsgálás során beigazolódik a laktóz intolerancia diagnózisa, laktózmentes diétát kell tartani.

Forrás: allergiakozpont.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!