Legnépszerűbb termékek
Nincs találat
Legnépszerűbb cikkek
Nincs találat

Az élelmiszerek csomagolása nem befolyásolja a koronavírus terjedését

Módosítva: 10/20/2020 1 perc AktuáliskoronavírusVilágjárványfertőzésekJárványvírusÉlelmiszerekÖsszes cikk
Az eddigi tudományos ismeretek alapján az élelmiszerek, és azok csomagolóanyagai nem játszanak szerepet a koronavírus terjedésében.

Bognár Lajos országos főállatorvos kifejtette, nemzetközi szervezetek tanulmányai alapján a vírus elsődlegesen cseppfertőzéssel, közvetlenül emberről emberre terjed; élelmiszer közvetítette fertőzés nem fordult elő.

Kiemelte: az otthoni ételkészítés során fontos betartani az általános higiéniai szabályokat, az élelmiszerek hőkezelése ugyanis megöli a vírust, amely 60 Celsius-fok felett elpusztul, így már pár perces forralás, illetve sütés is fertőzőképtelenné teszi.

Bognár Lajos arra kérte az élelmiszerrel foglalkozó vállalkozásokat, hogy nézzék át és tartsák be a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján található vírusbiztonsági szabályokat a fertőzési források kialakulásának megelőzése érdekében.

A magyarországi élelmiszer-előállító üzemekre általában is különösen szigorú biztonsági szabályok vonatkoznak, a járvány alatt azonban különösen fontos ezek betartása, illetve betartatása – tette hozzá.

A főállatorvos a vállalkozások mellett a fogyasztóknak is azt ajánlotta, hogy keressék fel a Nébih honlapját, ahol hiteles tájékoztatást kaphatnak az élelmiszerekkel kapcsolatos vírusbiztonsági kérdésekről.

Forrás: MTI

Az eddigi tudományos ismeretek alapján az élelmiszerek, és azok csomagolóanyagai nem játszanak szerepet a koronavírus terjedésében.