Veszélyben a Nagy-korallzátony

Az elmúlt három évtizedben a zátony kis, közepes és nagy méretű koralljainak populációi is drámaian csökkentek.

Andy Dietzel, az Ausztrál Kutatási Tanács (ARC) korallkutató központjának szakértője szerint még mindig kevés az olyan tanulmány, amely a korallpopulációk alakulását méri fel. A kutató és kollégái éppen ezért kezdték el vizsgálni a Nagy-korallzátony kolóniáinak állapotát 1995 és 2017 között.

Terry Hughes, a csapat tagja szerint a kis, közepes és nagy korallok esetében is csökkenést figyeltek meg, az 1990-es évek óta ezen populációk 50 százalékkal zsugorodtak. A kutató hozzátette, a jelenség a sekély és a mély vízben is megfigyelhető, és gyakorlatilag minden fajt érint. A térségben 2016-2017-ben egy pusztító korallfehéredés zajlott, melyet az extrém meleg váltott ki. Amit a korallfehéredésről biztosan tudunk, az az, hogy felbomlik a korallpolipok és a bennük élő fotoszintetizáló algák közti érzékeny egyensúlyon alapuló szimbiózis. Bár a korallok képesek egy ideig az algák nélkül is életben maradni, a túl hosszan tartó fehéredés végzetes lehet számukra.

A korallok pusztulása beláthatatlan következményekkel járhat. A virágállatok egy különleges élőhelyet biztosítanak, ennek összeomlása más fajokat, így halakat is veszélybe sodor. A zátonyok ráadásul a természeti csapások, például a nagy viharok hatásait is képesek mérsékelni.

Dietzel szerint egyre kevesebb a fiatal korall a Nagy-korallzátonynál, a régió ellenállósága pedig egyre csökken. Hughes hozzátette, sokáig úgy vélték, hogy a zátony hatalmas mérete miatt viszonylag védve van, az adatok azonban mást mutatnak. Félő, hogy a klímaváltozás miatt egyre több extrém hatás éri majd a területet, ami további korallpusztulást fog kiváltani.

Forrás: ng.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!