A vidéki vagy a városi emberek segítőkészebbek?

2020. 10. 11.
A kérdés nem egyszerű, egy új kísérletsorozat azonban választ adhat.

A University College London friss eredményei alapján a városi emberek ugyanakkora eséllyel segítenek az idegeneknek, mint a vidéki lakosok. Elena Zwirner és Nichola Raihani három kísérlettípussal próbálta felmérni, hogy mennyire hajlamosak az emberek ismeretleneknek segíteni.

Régóta él az az elképzelés, hogy a vidékiek barátságosabbak és segítőkészebbek, ez a televízióban, a filmekben és az irodalomban is megjelenik. A városiakat ezzel szemben gyakran gyanakvó és zárkózott emberekként mutatják be. Zwirnerék arra voltak kíváncsiak, hogy lehet-e alapja az ilyen ábrázolásoknak.

A csapat 2014 és 2017 között az Egyesült Királyság kis- és nagyvárosaiban folytatott kutatást. Az első kísérletben azt figyelték meg, hogy az emberek feladnak-e egy elkallódott levelet, amelyhez gyakran kifejezetten feladásra felszólító jegyzet is tartozott. A második tesztben egy tárgyat, egészen pontosan egy kártyacsomagot dobtak le járókelők előtt, míg a harmadikban azt mérték fel, hogy a sofőrök megállnak-e átengedni a gyalogosokat.

Közel 1400 kísérletet követően a szakértők megállapították, hogy az emberek összességében az esetek 47 százalékában segítőkészek – a leveleket 55,1 százalékban adták fel, az eldobott kártyákat az emberek 32,7 százaléka vette fel, a gyalogosokat pedig az autósok 31,1 százaléka engedte előre. Az eredményekből az is kiderült, hogy a nagyvárosi és a vidéki emberek ugyanannyira segítőkészek, a gazdasági helyzet viszont hat az emberek viselkedésére: a jobb módú környékeken a lakók gyakrabban segítenek.

Fontos kiemelni, hogy a vizsgálat nem terjedt ki minden tényezőre. A szakértők például a nemi és rasszbeli különbségeket nem elemezték.

Forrás: ng.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!