Mesterséges intelligenciával dolgoznak a testre szabható terápiákon

2020. 10. 07.
Szerző: Medical Online
A SZTAKI kutatói is részt vesznek a Horizont 2020 AIDPATH nemzetközi projektben, melynek célja személyre szabott, CAR-T terápiák előmozdítása, mesterséges intelligencia, valamint a termeléstervezés- és ütemezés legkorszerűbb eredményeinek felhasználásával. Az eredményeket a hematológiában, az onkológiában, illetve fertőző és immunbetegségek kezelésére lehet majd használni.

Az AIDPATH (Artificial Intelligence-driven, Decentralized Production for Advanced Therapies in the Hospital) EU H2020 konzorcium célja a következő generációs, személyre szabott gyógyítás támogatása Európa kórházaiban a mesterséges intelligencia eszközeivel. A kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenység tárgya az ún. CAR-T sejt terápia, ami már bevált a hematológia és az onkológia területén, és a jövőben várhatóan alkalmazni fogják fertőzéses és autóimmun betegségek kezelésére is.

A hagyományos CAR-T sejt terápiát több tényező is nehezít: a mai eljárások többnyire figyelmen kívül hagyják a páciens állapotát, illetve a kezelendő sejtek egyedi jellemzőit; bizonytalan a sejtek előállítása – avagy gyártása – , és a központi laboratórium igen bonyolult logisztikai folyamatokkal tudja csak kiszolgálni a kórházakat.

Az AIDPATH projekt célja olyan, személyre szabott terápiák fejlesztése, amelyek jobban figyelembe veszik a páciens-specifikus adatokat és biomarkereket a T-sejt terápia során; emellett rugalmas gyártási folyamatok alkalmazása ahhoz, hogy a pácienseknek a legmegfelelőbb T-sejt állomány készüljön el. A terápia minden lépésében mesterséges intelligencia módszereket alkalmaznak, és a termeléstervezés és -ütemezés legkorszerűbb eredményeit is felhasználják a kórházi erőforrások minél jobb kihasználásához.

Forrás: medicalonline.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!