Tévhitek az allergén immunterápiával kapcsolatban

2020. 10. 06.
Szerző: Allergiaközpont
Az allergiások immunrendszere túlműködik, az allergén immunterápia pedig az immunrendszerre hat, így szünteti meg az allergiás tüneteket. Ebből adódhat a félreértés, miszerint a kezelés elnyomja az immunrendszer működését. Dr. Balogh Katalin allergológus elmagyarázza, hogyan működik a kezelés, ami nemcsak teljesen biztonságos, de az allergia szövődményének kockázatát is képes csökkenteni.

Sok a félreértés az allergiával kapcsolatban

A légúti allergiások száma évek óta növekedést mutat, és ez a kedvezőtlen tendencia a jövőben sem látszik javulni. Évek óta folyik az ismeretterjesztés a parlagfűről, ami a legerősebb allergén hazánkban, a legtöbb allergiás panaszt ez okozza. Mégis minden évben felröppennek hírek a növény jótékony hatásáról, arról, hogy miként tudjuk hasznosítani, még az allergia kezelésére is, például a gyomnövényből készült tea fogyasztásával.

„Az igazság az, amit allergológusként látunk, hogy amint berobban a parlagfűszezon, megtelnek a rendelők. Tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, szem-, orr- és torokviszketés miatt érkeznek az allergiások, akiknél ez az állapot az időjárás függvényében akár október közepéig is eltarthat. Ez az időszak az iskolakezdésről is szól, rossz látni a koránkelés és a napi tanulás, különórák mellett a sokszor még éjszaka is zavaró tünetek miatt aludni sem tudó, az iskolába zsebkendő csomagokkal felfegyverkezve induló gyerekeket. Ezért fontos a megfelelő kezelés, hogy az allergiás tünetek ne rontsák az életminőséget. Ennek egyik formája az allergén immunterápia.”

Túlműködő immunrendszer

Az allergiás beteg immunrendszere túlműködik, emiatt jelentkeznek a tünetei. Az immunrendszer feladata, hogy megvédje a szervezetet azoktól az anyagoktól, kórokozóktól, amelyek betegséget okoznának vagy veszélyesek lehetnek az egészségünkre nézve. Ez nagyon hasznos a fertőzések leküzdésében, ám a túlműködő immunrendszer téves immunválasz miatt az ártalmatlan anyagokkal szemben is védekezni kezd.

„Ha az allergiás személy immunrendszere észleli az allergén pollen jelenlétét, akkor az allergiás reakció részeként specifikus IgE típusú ellenanyagtermelés kezdődik, majd a folyamat végén mediátor anyagok szabadulnak fel, melyek egyike a hisztamin. Emiatt az érintett nyálkahártyán (orr, kötőhártya, hörgők nyálkahártyája) gyulladás alakul ki, és többek között orrfolyás, viszketés, tüsszögés jelentkezik. Mivel a pollenek akár hónapokon keresztül jelen vannak a levegőben, az allergiás tünetek jelentkezése hosszú ideig tart.”

Nem elnyomja, hanem átprogramozza

A tüneti kezelés során szedett antihisztamin készítmények akadályozzák a hisztamin molekuláknak a célszerveken lévő hisztamin receptorokhoz való kötődését, mintegy kiszorítva őket onnan, így gátolják meg a szénanáthás tünetek jelentkezését. Az allergén immunterápiáról tudjuk, hogy nem csak a tüneteket kezeli, hanem a kiváltó okot, az immunrendszer működésére hat. Lényege a tolerancia kiváltás, megtanítja az allergiás beteg immunrendszerét, hogy elviselje az allergén jelenétét, azaz tolerálja azt, így nyújt hosszú távú megoldást az allergiás tünetek ellen.

„Ezt azonban nem a túlműködő immunrendszer elnyomásával, hanem áthangolásával éri el. Ahhoz lehetne hasonlítani, ahogyan a vonatokat a helyes vágányra tereli a váltó. Az allergén immunterápia során a beteg annak az anyagnak a tisztított kivonatát szedi, megadott dózisban, amire allergiás. A kezelés tehát egy tanulási folyamat az immunrendszernek, aminek a végén, a 3-5 éves terápiát követően panaszmentesen el tudja viselni az allergén jelenlétét a környezetben.”

Ezt kell még tudni a kezelésről

  • Az allergén immunterápia az egyetlen oki kezelés, mely az allergia szövődményeként előforduló asztma kialakulását is segít megelőzni.
  • A kezelés gyerekeknél is végezhető, egyénileg meghatározható kortól. 5 éves kor alatt jellemzően nem, később is csak akkor, ha a gyerek jól kooperál.
  • A készítményt a beteg naponta egyszer, az otthonában szedi, nyelv alatt oldódó tabletta, cseppek vagy spray formájában.
  • Mellékhatások a kezelés kezdetén jelentkezhetnek rövid ideig, enyhe viszkető, bizsergő érzés a szájban előfordulhat.
  • Alkalmas a parlagfű allergia mellett többek közt a fűfélék, nyírfapollen, atka és állatszőr allergia kezelésére is.
  • A terápiát legalább 2 hónappal az allergén növény virágzása előtt meg kell kezdeni, nyírfapollen allergiásoknak tehát december könyékén.
  • A készítményeket allergológussal történő konzultáció, a szükséges vizsgálatok elvégzése előzi meg.

Forrás: allergiakozpont.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!