Felfedezték a Vezúv egyik áldozatának konzerválódott maradványait

A szakértők egy fiatal férfi koponyájában talált anyagot elemezték.

A Vezúv hírhedt, időszámítás szerint 79-ben bekövetkezett kitörése megdöbbentő pusztítást vitt végbe, miközben vulkáni anyagával több közeli települést is különleges módon konzervált. Pompeii és Herculaneum a mai napig képesek meglepetést szerezni a régészeknek kivételes és megrázó leleteikkel.

A szakértők ezúttal egy herculaneumi fiatal férfi holttestét elemezték, és azonosítani tudták az áldozat agyának maradványait. Pier Paolo Petrone, a Nápolyi II. Frigyes Egyetem munkatársa és kollégái a férfi koponyájában üveges, fekete anyagot találtak, melyben utóbb a neuronok szerkezetét fedezték fel. Petrone szerint eredményeik azt mutatják, hogy a herculaneumi áldozat agya páratlan módon konzerválódott.

A 20 év körüli férfi testét a Collegium Augustaliumban fedezték fel, az épületben a császárt istenként tisztelő Augustales rend működött. Petrone csapatával már korábban feltételezte, hogy a koponyában talált üvegszerű anyag az agy maradványa lehet, most pedig újabb adatokkal sikerült ezt alátámasztaniuk.

A kutatók pásztázó elektronmikroszkóppal vizsgálták a leletből vett mintát, hogy a legapróbb részleteket is megfigyelhessék. Az elemzés során gömb és cső formájú struktúrákat azonosítottak, melyek úgy néznek ki, mint az idegsejtek, illetve nyúlványaik, az axonok. Az energia-diszperzív röntgenspektroszkópiás analízis során megállapították, hogy a minta szénben és oxigénben gazdag, ami szerves eredetre utal. A szakértők ezt követően a leletben korábban észlelt fehérjéket is megvizsgálták, és kiderült, hogy azok mind megtalálhatóak az emberi agyban.

Az eredmények alapján Petrone és társai úgy vélik, hogy a gerincvelő és a kisagy maradványaira bukkantak. A régészetben meglehetősen ritka, hogy egy agy részleteit azonosítsák, a felfedezés ezért különlegesnek számít.

Forrás: ng.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!