Zabbal és árpával csökkenthető a koleszterinszint?

Szerző: Pharma Online
A bolognai Sant’Orsola-Malpighi Egyetemi Kórház és az Olasz Táplálkozási Alapítvány kutatóinak klinikai vizsgálata bebizonyította, hogy a zabban található béta-glükánok csökkenthetik a „rossz koleszterin” szintjét a vérben.

A több mint 80 résztvevő bevonásával lefolytatott vizsgálat során kiderült, hogy napi három gramm zabból származó béta-glükán elfogyasztásával a kutatás alanyainak alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) koleszterinje mindössze négy hét alatt átlagosan 12 százalékkal csökkent, nyolc hét alatt pedig ez a szám már a 15 százalékot is elérte. Mindez azért fontos, mert az LDL – amit gyakran „rossz koleszterinnek” is neveznek, és a test koleszterinszintjének nagy részét ez teszi ki – magas szintje növelheti a szívkoszorúér-betegségek kockázatát.

A vizsgálatot, amely az első ilyen klinikai vizsgálat volt a dél-európai lakosság körében, 83 résztvevő, 48 nő és 35 férfi közreműködésével végezték. A kutatás elején minden résztvevő koleszterinszintje közepesen magas, a szívkoszorúér-betegségre való hajlamuk pedig alacsony és átlagos volt, emellett közös jellemzőjük, hogy mediterrán étrendet folytattak.

Zab- és árparostokkal az egészségért

A béta-glükánok a zabban és árpában található legfontosabb rostok. A vizsgálat során egy termékkel átlagosan 6,5 százalék koleszterinszint csökkenés értek el négy héten, illetve 9 százalékos mérséklődést nyolc héten belül. A kutatók emellett arra jutottak, hogy a résztvevők koleszterinszintje visszatért az eredeti szintre.

A kutatás eredményeire reagálva Romeo Cazanescu elmondta: „A vizsgálat erősíti azt a feltevést, hogy a béta-glükánok hatékony és biztonságos módon képesek csökkenteni a koleszterint azoknál, akik enyhe, vagy mérsékelt koleszterinszinttel rendelkeznek, beleértve a viszonylag fiatalabb korosztály képviselőit is. A WHO jelentése szerint ugyanis Európában a 25 év feletti felnőttek 54 százaléka rendelkezik magas koleszterinszinttel, ami globálisan a legmagasabb érték”.

A zabban található béta-glükánok bizonyítottan csökkentik a vér koleszterinszintjét. A magas koleszterinszint növeli a szívkoszorúér-betegségek kialakulásának kockázatát. A jótékony hatás eléréséhez szükséges napi zab eredetű béta-glükán bevitel értéke 3 gramm. A szívkoszorúér-betegségeknek több kockázati tényezője van, és ezen kockázati tényezők egyikének megváltoztatása jótékony hatással járhat. 

Forrás: pharmaonline.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!