Akár teljes munkaképtelenséghez is vezethet az inkontinencia

2008. 02. 12.
|
Az emberi húgyhólyag kiürítése normális esetben akaratlagosan történik és 100 százalékos hatásfokkal megy végbe, vagyis a hólyagban nem marad vizelet. Jóllehet az idő múltával a húgyhólyagban is lejátszódnak különféle öregedési folyamatok, az időskori inkontinencia nem tekinthető természetesnek, ráadásul különböző okokból kifolyólag – főleg nőknél – fiatalabb korban is felléphet.
A nyugati világban az átlagéletkor növekedésével párhuzamosan egyre nő az inkontinenciával küzdők száma is, egyes vizsgálatok szerint a 60 éven túliak 10 százaléka, a 70 éven felülieknek pedig több mint 30 százaléka érintett, de a valós értékek ennél is magasabbak lehetnek, mivel gyakori jelenség a kellemetlen probléma eltitkolása. Az inkontinencia komoly önbecsülési zavarokat okoz, felléptével az érintettek életminősége drasztikusan romlik, hiszen erősen korlátozza a leghétköznapibb tevékenységek elvégzését is. A szabadidős programokat szinte kivitelezhetetlenné és élvezhetetlenné teszi, egyes esetekben pedig akár teljes munkaképtelenséget is okozhat.

Az inkontinenciának több típusát különböztetjük meg.

A stresszinkontinencia elsősorban nőknél lép fel köhögés, tüsszentés, nevetés, nagyobb terhek emelése közben. Főképpen a természetes módon szülő asszonyokat veszélyezteti, a szülés során ugyanis jelentősen sérülhet, illetve gyengülhet a medence izomzata. Férfiak esetében a prosztata is biztosítja a húgyhólyag záróizmát, ezért az inkontinencia fellépésének veszélye jóval kisebb. Sokféle pszichoszociális problémát (szerepvesztés, izoláció, félelem, bűntudat, valamint párkapcsolati zavarok) okozhat.

Az ingerinkontinencia a hólyagizmok túlműködése és a hólyag fokozott érzékenysége miatt lép fel, főleg idősebb korban. Jellegzetes tünete, hogy az érintettek a már megkezdett vizeletürítést nem képesek félbeszakítani. Sokszor primer hólyagbetegségek (gyulladások, fertőzések, hólyagkövek, tumorok stb.) nyomán alakul ki, kiváltója lehet még a (például szélütés hatására) csökkent agyi kontroll, illetve más idegrendszeri károsodás is. Ha más mögöttes betegség nem mutatható ki, akkor pszichovegetatív zavar valószínűsíthető.

Bizonyos alkati típusokba tartozó emberek a stresszre megnövekedett vizeletmennyiséggel, gyakoribb ürítéssel és ürítési ingerrel válaszolnak. Mindez lehet partnerkapcsolati problémák vagy funkcionális szexuális zavar, esetleg tartós, megoldhatatlannak tűnő konfliktusok testi kifejeződése is.

Hormonális hátterű inkontinencia kizárólag nőknél fordul elő a változás évei után: egyes hormonok mennyiségének csökkenése a húgycső és a hüvely nyálkahártyájának atrófiáját okozhatja, és ebből is kialakulhat hólyaggyengeség.

Túltelítettségi inkontinencia főképpen idős férfiaknál fordul elő. Különféle prosztataproblémák miatt a húgycső beszűkül, a hólyag megtelik, és lassan, cseppenként ürül. Ez a fajta inkontinencia operációval jól gyógyítható.

A betegek között nagy egyéni különbségek lehetnek, a kezelés során ennek figyelembevételével célszerű a megfelelő gyógyszert vagy készítményt kiválasztani. Emellett nagyon fontos a jó emésztés kialakítása, az elhúzódó székrekedés ugyanis sokat ronthat a vizeletkontrollon is.

Ajánlott a meleg (37-38 °C) ülő- vagy teljes fürdő, illetve a váltólábfürdők használata, lehetőleg kétnaponta. Az utóbbiaknál a lábakat 1 percen át 38 °C-os, majd 10-15 percen át 20 °C-os vízben kell áztatni, a cserét háromszor ismételve. A fürdő használata lázas betegségek, fertőzések idején, illetve műtétek után nem javallott! A szükséges vízbevitel biztosítása is alapvető: főleg időskorban egyébként is fontos a megfelelő mennyiségű folyadék bevitele. Minél kevésbé telt a hólyag, annál nagyobb a fertőzésveszély is, ami tovább ronthat a helyzeten. Kifejezetten káros a túlsúly, ugyanis tovább terheli az egyébként is gyenge medenceizomzatot.

Az izomtréning célja a záróizomzat feletti tudatos kontroll visszaszerzése. Az egyik lehetőség a vizelések közötti időtartam fokozatos növelése, a másik az ún. toalett-tréning, vagyis szigorú, a megivott folyadékmennyiséget és a vizeletürítések idejét is szabályozó napirend megvalósítása. A medencegimnasztika, esetleg más testmozgási formákkal kombinálva egyrészt pszichológiai szempontból ajánlott, másrészt erősítheti a medenceizomzatot is.
Februári akció

Béres Csepp Forte® belsőleges oldatos cseppek

4×30 ml

4 580 Ft

38,2 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Magnézium Béres 375 mg + B6 filmtabletta

30 db

1 740 Ft

58 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ocutears® szemcsepp

10 ml

2 300 Ft

230 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköz*

Neogranormon kenőcs

25 g

1 315 Ft

52,6 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Normaflore belsőleges szuszpenzió

20×5 ml

2 400 Ft

24 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Cataflam Dolo 25 mg bevont tabletta

20 db

1 980 Ft

99 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Kaloba® belsőleges oldatos cseppek

20 ml

1 770 Ft

88,5 Ft/ml
Vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer***

Advil® Ultra Forte lágy kapszula

16 db

1 990 Ft

124,4 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Diclac® Dolo 50 mg/g gél

100 g

2 230 Ft

22,3 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Mucopront 375 mg kemény kapszula

50 db

2 070 Ft

41,4 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nicorette Quickspray 1 mg/adag szájnyálkahártyán alkalmazott oldatos spray

1 adagoló tartály

3 970 Ft

3970 Ft/adagoló tartály
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Vita-D3 FORTE 3200 NE tabletta

60 db

1 790 Ft

29,8 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Mebucain Mint 2 mg/1 mg szopogató tabletta

20 db

1 560 Ft

78 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Bánó® -féle fokhagyma-galagonya-fagyöngy kapszula

100 db

3 500 Ft

35 Ft/db
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény

Ocuvite® LUTEIN forte tabletta

30 db

2 900 Ft

96,7 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Sinupret® belsőleges oldatos cseppek

50 ml

1 990 Ft

39,8 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Urostemol® Femina kemény kapszula

40 db

3 790 Ft

94,8 Ft/db
Vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer***

Tebofortan® 120 mg filmtabletta

30 db

3 800 Ft

126,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Calcium-D-Sandoz® 600 mg/400 NE pezsgőtabletta

20 db

1 750 Ft

87,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Novo C Plus Liposzómális C-vitamin lágykapszula

60 db

3 495 Ft

58,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Robitussin ANTITUSSICUM szirup száraz köhögés enyhítésére

100 ml

1 660 Ft

16,6 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

***Hagyományos növényi gyógyszer, a javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2020. februári száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el