A laktózérzékenység tünetei enyhíthetőek

Szerző: Allergiaközpont
Puffadás, hasfájás – ha ezek a tünetek gyakran jelentkeznek – főleg tejtartalmú ételek fogyasztása után –, akkor érdemes gyanakodni. Dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, melyek a laktózérzékenység tünetei, és hogyan vizsgálható, illetve kezelhető ez az állapot.

Tejcukor vagy tejfehérje?

Aki laktózérzékeny, a tejcukrot, másnéven laktózt nem tudja megfelelően megemészteni, emiatt jelentkeznek a laktózérzékenység tünetei. Nem a tejfehérjével van tehát a probléma – a tejfehérje azonban allergiát okoz. A tejcukor esetében pedig intoleranciáról, vagyis érzékenységről van szó.

Ez okozza a laktózérzékeny panaszait

A laktóz egy olyan cukor, ami két kisebb cukormolekulából áll. Az egyik a glükóz, a másik pedig a galaktóz. Ha ez a két cukormolekula nem tud ketté válni, akkor nem tud felszívódni a bélből. Ezt a laktáz nevezetű enzim bontja ketté. A laktáz enzimet a bélnyálkahártya termeli. Ha valakinél ez az enzim hiányzik, vagy csökkent mértékben termelődik, akkor kevesebb tejcukrot tud elfogyasztani.

A genetikától is függ, ki lesz laktózérzékeny

Az anyatej és minden emlős állat teje nagy mennyiségű laktózt tartalmaz. Az állatoknál a szoptatás ideje után már nem termelődik a laktáz enzim, ezért is jár kellemetlen következményekkel, ha valaki például tejjel kínálja a felnőtt cicáját. Attól függően, hogy ki, milyen géneket örökölt, az embereknél is elindul 5 éves kor fölött a laktáz enzim termelődésének csökkenése. Nem törvényszerű tehát, hogy bekövetkezik, de sok embert érint a laktóz intolerancia, ezért fontos felismerni a tüneteit.

A laktózérzékenység tünetei

Laktóz intoleranciára utal, ha tej, vagy laktóz tartalmú tejtermék – puding, tejföl, tejszín – fogyasztását követően 1-1,5 órával az alábbi tünetek jelentkeznek: hányásos panaszok; haspuffadás; hasfájás; hasi görcsök; hasmenés

Átmenetileg is lehet valaki laktózérzékeny

A másik gyakori eset, hogy valaki genetikusan ugyan el tudja bontani a laktózt, de előfordulhat, hogy egy betegség, antibiotikus kezelést miatt átmenetileg megszűnik a laktózbontó képessége. Ilyenkor a laktózérzékenység tünetei jelentkeznek, ami miatt egy pár hétig nem tud tejtermékeket fogyasztani. 2-3 hét elteltével vissza lehet térni a normál étrendre, ennyi idő alatt általában rendeződnek a panaszok. Ha ezt követően sem múlnak el a tünetek, akkor érdemes orvoshoz fordulni, mert súlyosabb lehet a bélnyálkahártya károsodása.

Kinek jár adókedvezmény?

Az adókedvezmény igazolást nem kell évente megújítani, ha a laktózérzékenység genetikailag igazolt, tehát nem átmeneti, hanem egy életre szól. Az igénybevételéhez szükséges a terheléses vizsgálat – hidrogénkilégzési teszt, melynek során adott mennyiségű vízben oldott tejcukor elfogyasztását követően egy készülékbe kell több alkalommal belefújni –, mert ez pozitív lehet átmeneti panaszok esetén is. A genetikai vizsgálat során a szájból nyálkahártya törletet vesznek, egy kis vattapálca segítségével. Ezzel a gyorsan elvégezhető, fájdalommentes vizsgálattal lehet kimutatni, ha valakinél genetikai laktózérzékenység áll fenn. Az adókedvezményhez azonban a laboreredmény önmagában nem elegendő, az igényléshez a gasztroenterológus orvos által kiállított igazolást kell benyújtani.

Diéta, laktáz tabletták, cseppek

Aki laktózérzékeny, tejcukor szegény diétát kell tartania, hogy a laktózérzékenység tünetei ne jelentkezzenek. Ma már elég nagy a választék a különböző laktózmentes tejtermékekből, felvágottakból, és a vendéglátóhelyeken is egyre inkább felkészültek a diétás étkezők fogadására.

A laktózérzékenyek diétájában lehetnek eltérések attól függően, hogy ki, milyen mennyiségű laktózt tud tolerálni. Sokan gond nélkül tudnak például sajtokat vagy túrót is fogyasztani, de valakinél már egy pici laktóz is erős tüneteket okoz. Ezt mindig egyénileg kell kitapasztalni. A laktózérzékenység kezelési módja a laktózmentes diéta, ami alkalmanként kiegészíthető laktáz cseppek vagy tabletta szedésével közvetlenül étkezés előtt, vagy azzal egyidőben. Ez segít megelőzni a kellemetlen tüneteket, ha nem tudjuk biztosan, hogy az adott étel tartalmaz-e laktózt.

Forrás: allergiakozpont.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!