Ősszel rosszabbodnak a penészallergia tünetei

2020. 09. 26.
Szerző: Allergiaközpont
Az esős, párás őszi időjárás kedvez mind a kültéri, mind pedig a beltéri penész megjelenésének. Megfelelő kezelés nélkül a penészallergia egészen tavaszig megkeserítheti az arra érzékenyek életét. Dr. Moric Krisztina allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogyan ismerhetjük fel és mit tehetünk a penész allergia ellen.

Penészallergiával egy őszi séta az erdőben is rémálom lehet

Amint a sokak számára enyhülést hozó esőzések és hűvösebb idő csökkenti a parlagfű-allergia tüneteit, úgy erősödnek a penészallergiások panaszai. Az őszi esőzések, a párás idő következtében az allergén gombák koncentrációja megemelkedik a levegőben, emiatt a szabadban is fokozódnak az allergiás tünetek. Főként az avarban, vagy a talajtakaróként a kertekben is közkedvelt mulcsban fordulnak elő penészgombák nagyobb mennyiségben.

A penészallergia tünetei

- tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, könnyezés, szemviszketés, súlyosabb esetben asztmatikus köhögés, sípolás, nehézlégzés fordulhat elő.

A lakásban sem lélegezhetünk fel

Sajnos beltéren sem lehet számottevő javulásra számítani, ha a penészgombák a lakás különböző pontjain elszaporodtak. Ilyen esetben a penészallergia tünetei a lakásban is jelentkeznek. Csakúgy, mint a szabadban, zárt térben is nedves környezetben jelennek meg a penészgombák. Elsősorban a konyhai és a fürdőszobai környezetben kell keresnünk, a mosdó, mosogató, kád és zuhany környékén, de a penész a cserepesek virágföldjében is megtelepedhet, ezért nézzük át a lakásban tartott növények környezetét is. Az ágyunk matracában is előfordulhat, amit így egész éjszaka alvás közben belélegzünk.

A penészesedés azonban nem mindig látható helyeken üti fel a fejét, sok esetben csak a kellemetlen dohos szag, az allergiás tünetek vagy az egyre gyakoribbá váló légúti betegségek hívják fel rá a figyelmet. A penész a lakás nedves, hűvösebb részein fordul elő, érdemes a külső falra tolt szekrények, falvédők mögé is benézni.

A penész megjelenésének okai lehetnek építészeti hiányosságok – például a nem megfelelő szigetelés –, de gyakori probléma, hogy épp a „túl jól” szigetelt és tökéletesen záródó nyílászárók miatt nem biztosított a lakás folyamatos szellőzése. Amikor a lakásban tartózkodunk, folyamatosan párát termelünk minden lélegzetvétellel, de a főzés, mosás-teregetés és fürdés során is rengeteg pára kerül a levegőbe. Ha a belső levegő páratartalma tartósan 70% felett mozog, akkor számítani lehet a penész megjelenésére, ami a lakás hűvösebb pontjain – északi falakon, sarkokban, hőhidak mentén – fog lecsapódni.

Mit lehet tenni a penészallergia ellen?

  • Egyrészt fontos a megfelelő kezelés. A penészgomba allergiát allergológus tudja diagnosztizálni és a szükséges készítményekkel kezelni. Allergiás tünetek esetén ne halogassuk a kivizsgálást, mert a tüneteink egész szezonban, vagyis hónapokon keresztül jelentkezni fognak, ha az allergén folyamatosan jelen van a környezetünkben, a lakáson belül is. Az allergia okozta tartós orrnyálkahártya-gyulladás következtében fogékonyabbá válunk a légúti betegségekre, így a kezeletlen allergia mellett gyakrabban betegeskedhetünk.
  • Az allergia kezelése hatékonyabb, ha a környezetben minimalizáljuk az allergének számát. Ehhez fontos, hogy kövessük az aktuális pollenjelentést, és ha a kültéri gombák esetében magas koncentrációt jelez, akkor ne tervezzünk szabadtéri programot.
  • A lakásban is fontos megszabadulni a penésztől. Ha valahol megjelent a sötét folt, akkor penészeltávolító készítménnyel szabaduljunk meg tőle.
  • A kiújulás ellen a legfontosabb a belső páratartalom csökkentése. A lakás páratartalmát légnedvesség mérővel, higrométerrel ellenőrizhetjük. Fontos, hogy 40-60 százalék között próbáljuk meg tartani, de semmiképp se legyen tartósan 70 százalék felett.
  • Ennek érdekében fontos a lakás szellőzését biztosítani. Ha nem megoldható egy nagyobb átalakítás – például a nyílászárókba épített szellőző berendezés – kivitelezése, akkor naponta több alkalommal, pár perces szellőztetéssel, kereszthuzattal szabadulhatunk meg az összegyűlt páramennyiségtől. Az eljárás hátránya, hogy télen a lakást is jelentősen lehűti, ezért érdemes megfontolni valamilyen – legalább a problémás helyiség nagyságának megfelelő – páramentesítő készülék beszerzését.
  • A száradó ruhák is rengeteg nedvességet juttatnak a levegőbe. Különösen a nagyobb létszámú családokban, ahol gyakori a mosás, megfontolandó a szárítógép beszerzése a páratartalom csökkentéséhez.

A tüneti kezelés mellett létezik tartós megoldás is a penészallergia ellen. Érdeklődjön allergológus kezelőorvosánál az allergén immunterápia lehetőségéről!

Forrás: allergiakozpont.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!