Mikor mit együnk?- egészséges ételek mindenkinek

Szerző: Szimpatika
Minden életkorban más tápanyagokra van szükségünk. Nem mindegy mikor kell a kálcium, és mikor a rostok, bár ezek a tápanyagok mindig segítnek. Olvassa el, milyen életkorban mire van a legnagyobb szüksége.
A húszas éveink az utolsó lehetőség arra, hogy magunkhoz vegyük azt a kálcium mennyiséget, amire szükségünk van. Amerikában a nők fele nem fogyaszt megfelelő mennyiségű kalciumot, ezért érdemes kiszámolni, mennyit is veszünk magunkhoz a napi étkezéssel.

Akik egészségesen élnek, azok könnyedén hozzájutnak 500 mg-hoz naponta, de ez még mindig az ajánlott érték alatt van. Jelenleg napi 1000 mg-ot kéne fogyasztanunk.

Miből lehet ezt megszerezni?

1 joghurt ( 452 mg)

1 adag narancslé (267-347 mg)

1 pohár tej (306 mg)

vagy egy adag sajt (205 mg)


A babavállalás időszaka egyre későbbre tolódik, de azért legtöbben a húszas években vállalják első gyereküket. A folsav az idegcső rendellenességeket tudja megakadályozni. Legegyszerűbb módja ennek, ha patikában veszünk folsavat, de vannak akik ettől ódzkodnak. Nem probléma, élelmiszerekből is hozzá lehet jutni a folsavhoz.

Jelenleg a napi ajánlott beviteli érték ebben a korosztályban 0,2 mg, míg a várandóság alatt ennek duplája. Ha már készül a terhességre, érdemes elkezdeni odafigyelni a napi bevitelre, főleg azért, mert az első hetekben van nagy jelentősége ennek a baba szempontjából.

Miben van sok folsav?

spárga – 4 db 0,085 mg

spenót – 0,06 mg

3 dkg amerikai mogyoró 0,04mg

1 szelet teljes kiörlésű kenyér 0,025mg

Vagy egyszereűen egy adag csirkemáj, melynek 10 dekájában 0,77 mg folsav található.

A harmincas évek szépségei

Munka, gyerekek, időzsonglőrködés – nem csoda, hogy este beájulunk az ágyba. De a fáradtság eredhet a vashiányból is, mely azoknál a nőknél fokozottan előfordulhat akik nem esznek húst, vagy pl. miómával küzdenek. A legtöbb vas a májban van, de akik nem esznek húst, pont ezt nem fogják elfogyasztani. Szerencsére a növényeknek is van vastartalmuk, így nem kell feladni az elveket.

Akkor különösen hatékony a vasbevitel, ha C-vitaminnal párosul.

Meglepő, de a vaslábosban főzött leveles zöldek ( spenót, sóska) kétszer annyi vasat tartalmaznak, mint az aluminium edényben főzött társaik.

Miben van sok vas?

Elöször is itt egy házi recept ( az anyukámtól) méz-mák keveréke. Ebből kell naponta egy nagy kanállal elfogyasztani. A mákban sok a vas ( 15 milligramm/10 dkg) emelett a kálcium is, a méz pedig tartósítja a keveréket. Érdemes kipróbálni, mert nagyon finom.

Ha nem jó a mák, akkor lgejobb az élesztő, de ezt viszonylag kevesen eszik önmagában, pedig az élesztőpástétom nem is rossz dolog. Ha ez sem vonzó lehetőség, akkor marad a spenót, a sóska, vagy a bab.

Omega-3 az egészséges szívért

„Egyél halat, a legjobb falat"- mondták a reklámban, és milyen igazuk volt. A telítetlen zsírsavak legfőbb forrásai, hetente legalább egyszer ajánlott a halak fogyasztása. Annak ellenére, hogy az olajos magvak is tartalmazzák érdemes a hal fogyasztása.

Azok a boldog 40-es évek

Fél a hízástól? Ebben az életkorban az anyagcsere már lelassul. A rostok sokat segíthetnek abban, hogy kevesebbet egyen valaki, és még a megfelelő emésztést is segitik, és még a koleszterinszint csökkentésében is az élen járnak. Naponta 25 gramm rostot kéne bevinni a szervezetbe, de a legtöbben ennek csak a felét fogyasztják el.

Miben van rost?

A teljes kiőrlésű gabonákban -9 gramm

fekete bab -8 gramm

körte-4 gramm

Reggelire egy jó zabkása, vagy műzli hozzájárul a napi rostbevitelhez.

Alacsonyabb vérnyomás a kálium segítségével

A kálium nem csak a vérnyomást csökkenti, de a nátrium hatásai ellen is fellép. Ehhez nem kell más, mint édesburgonya (694mg), vagy sima burgonya-ami jóval olcsóbb mint édesebb társa( 610mg), egy banán(422mg) vagy egy fél csésze lencse ( 365mg).

Bájos öregedés az antioxidánsokkal

Nem egyszer leírtuk már, hogy az antioxidánsok segítik megelőzni a rákot, az Alzheimer kórt, és az öregedést. A legjobb napi 5 adag zöldség vagy gyümölcs. Sok antioxidáns van az áfonyában, az eperben és a málnában, a szilvában, de az almában is. Az articsóka is gazdag vitaminokban, aki ezt nem szívleli az ehet brokkolit és káposztát is.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!