Gyógyítani nem, de kezelni már tudjuk: a velünk élő HIV

2020. 09. 22.
Szerző: Pharma Online
|
A HIV-fertőzöttek száma – ahogy a világban – hazánkban sem csökken, a fertőzöttek között azonban egyre több a 18-20 éves fiatal. A rendszeres szűrés, a rendelkezésre álló gyógyszeres terápia és a krónikus betegek megfelelő gondozása nyomán viszont egyre kevesebb az AIDS-beteg.

Magyarországon eddig 3965 főt betegített meg a HIV, amellyel immár harminc éve élünk együtt – mondta dr. Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet főorvosa.

A magyar fertőzöttek 10-15 százaléka nő, akik heteroszexuális kapcsolatban kapták el a múlt század második felében ismertté vált kórokozót. A világ összes országában jelenlévő vírus itthon is a homoszexuális férfiak között a leggyakoribb, a betegek 80-85 százaléka közülük kerül ki. A heteroszexuális fertőzöttség bőven tíz százalék alatt marad, azonban a fertőzöttek egyre fiatalabbak. A 18-20 éves meleg fiúk jellemzően bárokban, szórakozóhelyeken kapják el a vírust, és bár az ország valamennyi megyéjében találni betegeket, Budapesten és az ország középső részén koncentrálódnak az esetek.

Míg a Baltikumban és Oroszországban az intravénás droghasználók számának robbanásszerű növekedése nyomán járványszerűen terjed a fertőzés, idehaza mindössze 13 olyan HIV-fertőzöttet gondoznak, akik ilyen úton fertőződtek meg, ők jellemzően külföldről már betegen tértek haza.

Helyenként rendkívüli gyorsasággal terjed

Bár a majmokról mutáció során az emberre átterjedő vírusra hatnak a gyógyszerek, de harminc év elteltével sem sikerült védőoltást kifejleszteni ellene. Így Magyarországon évente 200-300 új fertőzöttet azonosítanak, azonban az AIDS végstádiumába mindössze ötven beteg jut el, jellemzően azért, mert nem vettek részt szűrésen, vagy túl későn fordultak orvoshoz. Közülük 10-15-en meg is halnak. Bár Közép-Európában alacsony a fertőzési arány, kiterjedt járványok jellemzőek a balti államokban és Oroszországban, ahol a gyógyszerek is nehezen hozzáférhetőek. Ezeken a területeken és Afrikában az új esetek aránya 80 százalék.

A betegség védekezés nélküli szexuális kapcsolat során fertőz elsősorban, férfi és nő, férfi és férfi között. Rendkívüli gyorsasággal terjed ott, ahol burjánzik az intravénás kábítószerezés, és a szerekhez nem egyszer használatos eszközöket vesznek igénybe a függők.

A szerzett immunhiányos szindrómában a beteg szervezetének valamely pontján, így az agyban, vesékben, belekben folyamatosan jelen van a vírus, ám a nyálban, vizeletben, székletben nincs, így ezekkel a testnedvekkel ugyanúgy nem fertőz, ahogyan a szúnyogok sem terjesztik.

Kiemelkedő jelentősége van a tesztelésnek, hogy a fertőzöttek időben kezeléshez jutva – bár krónikus betegként, de – megfelelő minőségű életet élhessenek. Míg a szabadon megvásárolható otthoni gyorstesztek három hónap elteltével mutatják ki a fertőzést, ma már rendelkezésre állnak olyan gyorstesztek is, amelyek 2-4 hét elteltével detektálják az IgG, IgM típusú antitestek jelenlétét a vérben, majd megerősítő vizsgálatokkal zárható ki, vagy erősíthető meg a fertőzöttség ténye. Szlávik János azonban elmondta azt is, hogy a betegek tesztje a gyógyszeres kezelés mellett sem válik negatívvá, ezt a jelenséget egyedül csontvelő-átültetett betegeknél tapasztalták, de náluk sem gyakorlatszerűen.

Van terápia, de…

Az AIDS betegek és elhunytak száma 1995 óta idehaza is jelentősen csökkent, köszönhetően a rendelkezésre álló gyógyszeres terápiának. A gyógyszerfejlesztés első lépése egy 1987-ben megjelenő hatóanyag (AZT), amely ugyan lassította, de nem állította meg a vírus terjedését a szervezetben. Az áttörést a nagy aktivitású antiretrovirális terápia (HAART) jelentette 1995-ben, majd a kétezres évek közepétől sikerült egyetlen tablettába „tömöríteni” azokat a hatóanyagokat, amelyekkel a fertőzés bár megállítható, de meg nem gyógyítható. A gyógyszer Magyarországon gyakorlatilag ingyenes.

A ma már kevés mellékhatással járó terápiának köszönhetően a HIV-fertőzöttek túlélése akár 40-50 év is lehet, azonban a főorvos hangsúlyozta azt is, hogy a kórkép önmagában növeli a kardiovaszkuláris betegségek, a máj- és veseelégtelenség, a központi idegrendszeri problémák, és egyes daganatok kialakulásának kockázatát.

Ritka az a beteg, akinél nem tapasztalnak nyirokcsomó-nagyobbodást, lázat, ízületi fájdalmakat, ami idővel elmúlik, visszahúzódik. A HIV direkt hatása, amikor a vírus a neuronokat károsítja, és úgynevezett HIV-demenciát okoz. Az AIDS-hez társuló, de jól kezelhető szövődmény a toxoplazma okozta tályog az agyban. A betegeknél még mindig a leggyakoribb a Pneumocystis okozta tüdőgyulladás, amely 2-3 hét alatt gyógyítható. A rizikócsoportba tartozó fiataloknál jelentkező övsömör jellemzően utalhat az immunhiányos állapotra. A Kaposi-szarkóma a leggyakoribb AIDS-hez társuló daganat, amely citosztatikumokkal jól gyógyítható. Nem jó prognózisú azonban a pácienseknél ugyancsak sokszor kialakuló Non-Hodgkin limfóma: négy betegből 2-3 meghal.

Egyre ritkábbak azonban ezek a megbetegedések, mint Szlávik János elmondta, egy jól kezelt HIV-esnél opportunista fertőzéssel, daganattal nemigen találkoznak. Ehhez azonban az kell, hogy a fertőzést a lehető legkorábban felismerjék. A főorvos ezért arra hívta fel a figyelmet, hogy mindenki, aki úgy gondolja, hogy megfertőződhetett, teszteltesse magát a betegek fogadására kijelölt centrumok valamelyikében Budapesten, Pécsett, Debrecenben vagy Miskolcon.

Ma még világszerte több tízmillió AIDS-beteg él, és több százezren halnak meg a kórban. Mindezzel azonban továbbra is együtt kell élnünk, míg megnyugtató megoldás nem születik a gyógyítására.

Forrás: pharmaonline.hu

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

»

Kvíz

Olvassa el a Szimpatika magazint és válaszoljon a kérdésekre!

»

Tematikus kvíz

Böngésszen a honlap cikkei között és válaszoljon a kérdésekre!

»

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

»

A nyitólapról ajánljuk

#KORONAVÍRUS

Februári akció

Actival Extra filmtabletta

120 db

5 299 Ft

44,2 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Mebucain® Mint 2 mg/1 mg szopogató tabletta

20 db

1 599 Ft

80 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sperti Preparation H® végbélkenőcs

25 g

2 499 Ft

100 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Urostemol® Femina kemény kapszula

40 db

3 899 Ft

97,5 Ft/db
Vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer***

Apranax Dolo filmtabletta

30 db

1 599 Ft

53,3 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Baldivian® Night bevont tabletta

30 db

2 199 Ft

73,3 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Magnézium 250mg + B6 filmtabletta

90 db

2 649 Ft

29,4 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Coldrex® citrom ízű por belsőleges oldathoz

14 db

2 599 Ft

185,6 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Voltaren Emulgel Forte 20 mg/g gél

100 g

3 699 Ft

37 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Linex® Flora élőflórát tartalmazó kapszula

28 db

2 899 Ft

103,5 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Datif PC® NEO bukkális tabletta

90 db

3 799 Ft

42,2 Ft/db
Vény nélkül kapható homeopátiás gyógyszer jóváhagyott terápiás javallat nélkül

Kalmopyrin® 500 mg tabletta

12 db

899 Ft

74,9 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ambroxol-TEVA 30 mg tabletta

30 db

1 699 Ft

56,6 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Csepp Forte belsőleges oldatos cseppek + C-vitamin Béres 50 mg tabletta

4×30 ml + 120 db

5 699 Ft

Vény nélkül kapható gyógyszer

Nicorette® Quickspray 1 mg/adag szájnyálkahártyán alkalmazott oldatos spray

13,2 ml

4 199 Ft

318,1 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Algopyrin 500 mg tabletta

20 db

2 049 Ft

102,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Patikárium Magnézium B6 tabletta

60 db

1 099 Ft

18,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Otrivin Rapid Mentol 1 mg/ml adagoló oldatos orrspray

10 ml

2 249 Ft

224,9 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Bilobil® Intense 120 mg kemény kapszula

60 db

4 799 Ft

80 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Neo Citran belsőleges por felnőtteknek

14 tasak

2 799 Ft

199,9 Ft/tasak
Vény nélkül kapható gyógyszer

Kaloba® 20 mg filmtabletta

21 db

2 799 Ft

133,3 Ft/db
Vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer***

Nasivin® Classic 0,5 mg/ml oldatos orrspray

10 ml

1 899 Ft

189,9 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Magne B6 bevont tabletta

50 db

2 099 Ft

42 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.
*** Hagyományos növényi gyógyszer, a javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul.

Friss cikkeink

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2021. februári száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el