Gyógyítani nem, de kezelni már tudjuk: a velünk élő HIV

2020. 09. 22.
Szerző: Pharma Online
|
A HIV-fertőzöttek száma – ahogy a világban – hazánkban sem csökken, a fertőzöttek között azonban egyre több a 18-20 éves fiatal. A rendszeres szűrés, a rendelkezésre álló gyógyszeres terápia és a krónikus betegek megfelelő gondozása nyomán viszont egyre kevesebb az AIDS-beteg.

Magyarországon eddig 3965 főt betegített meg a HIV, amellyel immár harminc éve élünk együtt – mondta dr. Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet főorvosa.

A magyar fertőzöttek 10-15 százaléka nő, akik heteroszexuális kapcsolatban kapták el a múlt század második felében ismertté vált kórokozót. A világ összes országában jelenlévő vírus itthon is a homoszexuális férfiak között a leggyakoribb, a betegek 80-85 százaléka közülük kerül ki. A heteroszexuális fertőzöttség bőven tíz százalék alatt marad, azonban a fertőzöttek egyre fiatalabbak. A 18-20 éves meleg fiúk jellemzően bárokban, szórakozóhelyeken kapják el a vírust, és bár az ország valamennyi megyéjében találni betegeket, Budapesten és az ország középső részén koncentrálódnak az esetek.

Míg a Baltikumban és Oroszországban az intravénás droghasználók számának robbanásszerű növekedése nyomán járványszerűen terjed a fertőzés, idehaza mindössze 13 olyan HIV-fertőzöttet gondoznak, akik ilyen úton fertőződtek meg, ők jellemzően külföldről már betegen tértek haza.

Helyenként rendkívüli gyorsasággal terjed

Bár a majmokról mutáció során az emberre átterjedő vírusra hatnak a gyógyszerek, de harminc év elteltével sem sikerült védőoltást kifejleszteni ellene. Így Magyarországon évente 200-300 új fertőzöttet azonosítanak, azonban az AIDS végstádiumába mindössze ötven beteg jut el, jellemzően azért, mert nem vettek részt szűrésen, vagy túl későn fordultak orvoshoz. Közülük 10-15-en meg is halnak. Bár Közép-Európában alacsony a fertőzési arány, kiterjedt járványok jellemzőek a balti államokban és Oroszországban, ahol a gyógyszerek is nehezen hozzáférhetőek. Ezeken a területeken és Afrikában az új esetek aránya 80 százalék.

A betegség védekezés nélküli szexuális kapcsolat során fertőz elsősorban, férfi és nő, férfi és férfi között. Rendkívüli gyorsasággal terjed ott, ahol burjánzik az intravénás kábítószerezés, és a szerekhez nem egyszer használatos eszközöket vesznek igénybe a függők.

A szerzett immunhiányos szindrómában a beteg szervezetének valamely pontján, így az agyban, vesékben, belekben folyamatosan jelen van a vírus, ám a nyálban, vizeletben, székletben nincs, így ezekkel a testnedvekkel ugyanúgy nem fertőz, ahogyan a szúnyogok sem terjesztik.

Kiemelkedő jelentősége van a tesztelésnek, hogy a fertőzöttek időben kezeléshez jutva – bár krónikus betegként, de – megfelelő minőségű életet élhessenek. Míg a szabadon megvásárolható otthoni gyorstesztek három hónap elteltével mutatják ki a fertőzést, ma már rendelkezésre állnak olyan gyorstesztek is, amelyek 2-4 hét elteltével detektálják az IgG, IgM típusú antitestek jelenlétét a vérben, majd megerősítő vizsgálatokkal zárható ki, vagy erősíthető meg a fertőzöttség ténye. Szlávik János azonban elmondta azt is, hogy a betegek tesztje a gyógyszeres kezelés mellett sem válik negatívvá, ezt a jelenséget egyedül csontvelő-átültetett betegeknél tapasztalták, de náluk sem gyakorlatszerűen.

Van terápia, de…

Az AIDS betegek és elhunytak száma 1995 óta idehaza is jelentősen csökkent, köszönhetően a rendelkezésre álló gyógyszeres terápiának. A gyógyszerfejlesztés első lépése egy 1987-ben megjelenő hatóanyag (AZT), amely ugyan lassította, de nem állította meg a vírus terjedését a szervezetben. Az áttörést a nagy aktivitású antiretrovirális terápia (HAART) jelentette 1995-ben, majd a kétezres évek közepétől sikerült egyetlen tablettába „tömöríteni” azokat a hatóanyagokat, amelyekkel a fertőzés bár megállítható, de meg nem gyógyítható. A gyógyszer Magyarországon gyakorlatilag ingyenes.

A ma már kevés mellékhatással járó terápiának köszönhetően a HIV-fertőzöttek túlélése akár 40-50 év is lehet, azonban a főorvos hangsúlyozta azt is, hogy a kórkép önmagában növeli a kardiovaszkuláris betegségek, a máj- és veseelégtelenség, a központi idegrendszeri problémák, és egyes daganatok kialakulásának kockázatát.

Ritka az a beteg, akinél nem tapasztalnak nyirokcsomó-nagyobbodást, lázat, ízületi fájdalmakat, ami idővel elmúlik, visszahúzódik. A HIV direkt hatása, amikor a vírus a neuronokat károsítja, és úgynevezett HIV-demenciát okoz. Az AIDS-hez társuló, de jól kezelhető szövődmény a toxoplazma okozta tályog az agyban. A betegeknél még mindig a leggyakoribb a Pneumocystis okozta tüdőgyulladás, amely 2-3 hét alatt gyógyítható. A rizikócsoportba tartozó fiataloknál jelentkező övsömör jellemzően utalhat az immunhiányos állapotra. A Kaposi-szarkóma a leggyakoribb AIDS-hez társuló daganat, amely citosztatikumokkal jól gyógyítható. Nem jó prognózisú azonban a pácienseknél ugyancsak sokszor kialakuló Non-Hodgkin limfóma: négy betegből 2-3 meghal.

Egyre ritkábbak azonban ezek a megbetegedések, mint Szlávik János elmondta, egy jól kezelt HIV-esnél opportunista fertőzéssel, daganattal nemigen találkoznak. Ehhez azonban az kell, hogy a fertőzést a lehető legkorábban felismerjék. A főorvos ezért arra hívta fel a figyelmet, hogy mindenki, aki úgy gondolja, hogy megfertőződhetett, teszteltesse magát a betegek fogadására kijelölt centrumok valamelyikében Budapesten, Pécsett, Debrecenben vagy Miskolcon.

Ma még világszerte több tízmillió AIDS-beteg él, és több százezren halnak meg a kórban. Mindezzel azonban továbbra is együtt kell élnünk, míg megnyugtató megoldás nem születik a gyógyítására.

Forrás: pharmaonline.hu

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

»

Kvíz

Olvassa el a Szimpatika magazint és válaszoljon a kérdésekre!

»

Tematikus kvíz

Böngésszen a honlap cikkei között és válaszoljon a kérdésekre!

»

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

»

A nyitólapról ajánljuk

#KORONAVÍRUS

Augusztusi akció

Octenisept külsőleges oldat

50 ml

2 199 Ft

44 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Porcerő FORTE filmtabletta

90 db

6 399 Ft

71,1 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Neogranormon kenőcs

100 g

2 999 Ft

30 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Cataflam Dolo Rapid 25 mg lágy kapszula

20 db

2 699 Ft

135 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Imunoglukan P4H Junior szirup

120 ml

5 199 Ft

43,3 Ft/ml
Étrend-kiegészítő készítmény**

Saballo Complex lágy kapszula

60 db

4 299 Ft

71,7 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

AkusTone fülspray

15 ml

2 149 Ft

143,3 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköznek minősülő orvostechnikai eszköz*

Bánó fokhagyma galagonya fagyöngy kapszula

100 db

3 599 Ft

36 Ft/db
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény

Naturland Inno Rheuma krém

70 g

1 549 Ft

22,1 Ft/g
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény

Reparon® Herbal végbélkenőcs

25 g

2 199 Ft

88 Ft/g
Gyógyászati segédeszköznek minősülő orvostechnikai eszköz*

Revalid® Hair Complex étrend-kiegészítő kapszula

60 db

5 499 Ft

91,7 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Proenzi® Intensive tabletta

60 + 30 db

5 399 Ft

60 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Voltaren Dolo 25 mg bevont tabletta

20 db

2 299 Ft

115 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent Premium Plus protézisrögzítő krém

40 g

1 199 Ft

30 Ft/g
Orvostechnikai eszköz*

Diclac Dolo 50 mg/g gél

50 g

1 499 Ft

30 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Rhinospray plus 1,265 mg/ml oldatos orrspray

10 ml

2 149 Ft

214,9 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Neo Citran megfázásra és köhögésre kemény kapszula

16 db

2 049 Ft

128,1 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Urostemol Femina kemény kapszula

40 db

3 899 Ft

97,5 Ft/db
Vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer***

Hydrominum tabletta

30 db

2 499 Ft

83,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Calcium-D-Sandoz 600 mg/400 NE pezsgőtabletta

20 db

1 549 Ft

77,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Visine® Classic 0,5 mg/ml oldatos szemcsepp

15 ml

1 899 Ft

126,6 Ft/ml
Speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer

Lordestin® Akut 5 mg filmtabletta

30 db

1 499 Ft

50 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Cartidol 100 mg/g gél

50 g

1 499 Ft

30 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.
*** Hagyományos növényi gyógyszer, a javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul.

Friss cikkeink

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2021. augusztusi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el