A szúrófa mérge segíthet a fájdalomcsillapítók fejlesztésében

2020. 09. 21.
Az óriás ausztrál szúrófa levelei érintésre elképesztő fájdalmat képesek előidézni.

A Queenslandi Egyetem csapata átfogó elemzés alá vette a különleges növény mérgét. A Dendrocnide excelsa faj a világ egyik legmérgezőbb növénye, toxinjai ennek ellenére viszonylag kevéssé ismertek. Irina Vetter és kollégái a növényt tanulmányozva a méreganyagok egy új csoportját fedezték fel, melyet gympietideknek neveztek el a fa után (angolul a Gympie-Gympie stinging tree elnevezés is ismert).

A Dendrocnide nemben több szúrós faj is megtalálható. Vetter szerint a gympie az európai és észak-amerikai rokonaival ellentétben kivételesen fájdalmas, napokig vagy akár hetekig elhúzódhat. Több más szúrós növényhez, így a csalánokhoz hasonlóan levelei felszínén apró, 5 milliméteres tűszerű struktúrák vannak, ezek viszik be a mérget a bőrbe.

A hasonló tüskékben található egyes anyagokat régóta vizsgálják a szakértők, de egyik sem idéz elő olyan elviselhetetlen fájdalmat, mint a Dendrocnide excelsa. A csapat arra volt kíváncsi, hogy léteznek-e olyan ismeretlen neurotoxinok, melyek a faj leveleiben fordulnak elő, az elemzés során pedig sikerült észlelniük a gympietideket.

Vetter szerint ezek egy növényben fejlődtek ki, ám a megcélzott fájdalom-receptorokat tekintve mégis a pókok és a kúpcsigák toxinjaira hasonlítanak. A szakértő hozzátette, a gympietidek úgy idézhetnek elő tartós fájdalmat, hogy befolyásolják az érzékelő neuronokban található nátriumcsatornákat. A kutatók bíznak benne, hogy a különleges mérgek vizsgálata segíthet a hatékonyabb fájdalomcsillapítók megalkotásában.

Forrás: ng.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!